Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 09:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2011/05/21/klockan-klamtar-for-camping/

MÄRKLIGHETER

Klockan klämtar för Camping

The End.

Så skulle den här dagen ha börjat. Men trots allt verkar jorden snurra vidare runt sin axel, de döda har inte lämnat sina gravar och inga större jordbävningar har inträffat. Några fem komma nollor runt Stilla havet i vanlig ordning men inget som sticker ut utöver det vanliga.

För säkerhets skull läste jag några nättidningar från länderna väster om datumlinjen där klockan passerat 18 för länge sedan. Det var ju då allt elände skulle börja. Men Tonga verkar ligga kvar och på Nya Zeeland intervjuas undergångsskeptiker av landets största tidning. Och där är det redan söndag.

Och i Oakland sitter 89-årige Harold Camping säkert och funderar över vad det var som gick fel.

Pastor Campings märkliga församling/företag satsade stort på att jorden skulle gå under klockan 18 i dag. Ett hundra miljoner dollar investerades i stora reklamaffischer runt om i världen, skriver Los Angeles Times. Men det hade Family Radio råd med konstaterar CBS News. Den fundamentalistiskt kristna gruppen värderades till 22 miljoner dollar 2002 och 117 miljoner dollar 2008.

Det är över 700 miljoner svenska kronor.

Camping själv har sagt att han tänkte tillbringa sin sista dag i detta jordeliv tillsammans med sin fru men med en radio eller teve inom hörhåll så att undergången inte skulle gå honom förbi då den väl började på andra sidan klotet.

Nu hjälper ju inga pengar i världen om chefen inte vet vad han pratar om och vi får väl se hur marknaden värderar Family Radio vid dagens slut. Själv funderar jag allvarligt på att gå och handla pizza på slaget 18.

Det finns givetvis en allvarligare sida av allt detta. En av Campings efterföljare, Gregory LeCorps, sa i veckan till en New York-tidning att han sagt upp sig från jobbet för att ta sin fru och sina fem barn ut på vägarna och där varna folk för den förestående undergången. I Vietnam har hundratals etniska hmonger gömt sig i skogarna i den nordvästra Dien Bien-provinsen sedan säkerhetsstyrkor skingrat dem då de samlats för att invänta undergången.

När Camping sände sin sista tevepredikan på fredagskvällen under programrubriken "Open forum", ett program han haft i årtionden, så avslutade han det med att skaka hand med sina medarbetare: "Jag kommer antagligen aldrig att träffa er någon mer gång". Tidigare i veckan sa han till Expressen: "Vi har ingen Plan B".

Två något förhastade uttalanden.

Sedan dess har Camping blivit helt tyst medan hans hemsida spelar musik och inte längre verkar bry sig om att vår värld inte längre står för sin ände.

Vår vilja att tro är oändlig. Och jag är glad att min Plan B verkar fungera som den ska. Pizzan smakade förresten alldeles utmärkt.

Till sist kan jag inte undanhålla er en kollegas träffande ordvits: Jorden gick inte under men pastor Camping gick under jorden.

Ska bli spännande att se när han vågar visa sig bland oss vanliga syndare igen.

Ämnen i artikeln

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt