Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-04 04:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2011/06/26/platta-jorden/

Märkligheter

Platta jorden lever på nätet

För några dagar sedan läste jag att en man i Oregon donerat en mycket ovanlig och 120 år gammal karta till Library of Congress, detta jättebibliotek i Washington D. C. som bland annat kan ståta med titeln världen största bibliotek. Här finns inte bara miljontals böcker utan också mängder av inspelningar, bilder, manuskript och just kartor. Och något liknande kartan som nu donerats hade bibliotekets kartansvariga inte sett förut enligt en talesperson för kongressbiblioteket.

Den karta som Don Homuth från Salem i Oregon nu skänker föreställer jorden, eller rättare sagt den platta jorden. Ett jordklot som inte är ett klot utan en jämn skiva med en rand av is som sticker upp runt kanten. Kartan är tillverkad år 1893 av Orlando Ferguson, en bibelsprängd läkare från Hot Springs som publicerade sina idéer om den platta jorden i en bok med titeln "The square and stationary Earth". Och det är precis detta man ser på Fergusons karta.

Att jorden är platt är det väl inte längre så många som tror och det räcker knappast med en vackert ritad karta för att övertyga skeptiska människor numera. Men det finns nog en och annan som är beredd att sätta sin tilltro också till ett sådant påstående ännu i dag och föreningen Flat Earth Society lever faktiskt och har hälsan. Åtminstone på nätet.

För rätt många år sedan hade jag nöjet att träffa den dåvarande ordföranden Charles K. Johnson och hans fru Marjory i deras enkla hem ute i öknen öster om Lancaster i USA.  Charles tog mig ut på baksidan av huset och pekade rakt ut i den platta tomheten där några kaktusar och virvlande gräsbollar var det enda som bröt av plattheten.

Och visst såg det platt ut. Charles visade mig också sin tidskrift Flat Earth News och frun Marjory, som var född i Australien, svor på att hon aldrig hade gått upp och ner. Om jorden var platt som en pannkaka eller om den mark vi varje dag vandrar över var den platta ovansidan på en pelare, det ville inte Charles uttala sig om. Bevisen var ändå överväldigande.

Trots att det hela givetvis var på gränsen till tragikomiskt så var båda fullständigt övertygade om att jorden såg ut precis som på Don Homuths karta. Och även jag fick en karta av paret Johnson som visserligen var betydligt enklare i sin utformning men som enligt Charles var föreningens motsvarighet till en jordglob.

Charles var också säker på att människan aldrig satt sin fot på månen och att hela rymdprogrammet var en enda stor bluff: "Jag har sett hur rymdfärjan transporterats genom Lancaster och hur det ramlat skruva och annat från den, den var bara en dåligt byggd modell", anförtrodde Charles undertecknad när vi sågs.

Sedan dess har de båda gått ur tiden, Charles K. Johnson 2001, och deras hus brunnit till grunden. I dag ligger högkvarteret i London och med hjälp av en hemsida full av information försöker man nå ut med det budskap som var så mycket svårare att sprida med den enkla tidskriften Flat Earth News. Ny ordförande är Daniel Shenton som sprider evangeliet vidare.

Så Platta jorden-sällskapet lever och har hälsan.  Med tanke på hur mycket annat märkligt folk är beredda att tro på så kan det knappast förvåna någon.