Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-08 09:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2011/08/02/fanatiska-kristna-pa-vag-till-norge/

MÄRKLIGHETER

Fanatiska kristna på väg till Norge

Det är bögarnas fel att Anders Behring Breivik utförde sitt massmord i Norge. Det slår den ultrakonservativa kristna kyrkan Westboro Baptist Church fast på sin hemsida. Gruppen är övertygad om att den är den enda sanna kristna kyrkan i världen och att alla andra hatas av Gud. På sin hemsida skriver gruppen: ""Gud älskar alla: Den största lögn som någonsin uttalats".

Och nu hotar man med att komma och demonstrera sina åsikter och sitt hat för de döda ungdomarna, och för Norge som land, när dessa ska begravas. "Vi kommer att demonstrera vid begravningarna i Norge för att varna de levande: De dog för era synder", skriver baptistkyrkan i ett pressmeddelande.

Enligt samfundet är det Norges demokratiska attityd gentemot människor av annan sexuell läggning än den heterosexuella som nu har straffat sig. När landet gjorde det möjligt för homosexuella att gifta sig och adoptera barn 2008 bestämde sig Gud för att skicka Breivik som hämnd.

Frågan är vilken fanatism som är värst. Breiviks ofattbara hat som resulterade i massmordet eller Westboro-församlingens som ser morden som något rätt och riktigt.

"Gud hatar alla på jorden förutom Westboro Baptist Church", säger Laura Knarvik som har studerat församlingen sedan 2008 till norska NRK.

Dessa fanatiska kristna har tidigare stört flera begravningar av amerikanska soldater som dödats under kriget i Irak. När en homosexuell soldat fördes till sin sista vila 2006 dök gruppen upp med skyltar med texten "Tack Gud för döda soldater" och "De hamnar i helvetet". Men trots att familjen försökt stämma församlingen gav USA:s högsta domstol den kristna gruppen rätt att även i fortsättningen förnedra döda soldater när dessa begravs.

Det man kan undra är hur en grupp som kallar sig kristen så totalt har missat de positiva budskapen i Bibeln som talar om att ta hänsyn till andra människor. Istället ägnar man sig åt att rikta allt sitt hat mot personer som är annorlunda än vad de själva kan godkänna. Förra helgen deltog medlemmar av kyrkan i en demonstration mot samkönande äktenskap i New York men gruppen har också protesterat i samband med filmstjärnan Elizabeth Taylors död och visat sitt hat när ett av offren i samband med attentatet mot kongressledamoten Gabrielle Giffords begravdes.

De har till och med viftat med sina hatplakat när Betty Ford, fru till den tidigare presidenten Gerald Ford, begravdes den 12 juli. Orsaken den gången: Betty Ford hade skilt sig från sin tidigare man innan hon gifte om sig med Gerald Ford. En synd som ingen kristen kan förlåta enligt kyrkan.

Hatet sträcker sig också till artister som Lady Gaga. "Gud hatar Gaga", säger Westboroförsamlingens ledare Fred Phelps enligt en blogg på sajten wayward.

Religiösa fanatiker finns inom de flesta religioner. I en demokrati har de rätt att säga vad de vill. Frågan är nu om de kommer till Norge för att spy över ett samhälle som de hatar för dess öppenhet och tolerans. En sak är i alla fall säker. Om Westborokyrkans medlemmar själva skulle sitta vid makten då skulle de inte tillåta liknande demonstrationer av sina motståndare.