Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-20 08:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2011/10/15/nu-kommer-elenin/

Clas Svahn bloggar om märkligheter

Kometen eller Gud – strid på kniven

Clas Svahn
Rätta artikel

Jordens undergång står åter för dörren. Frågan är bara vem som tar oss först: Gud eller kometen. De som tror på komet Elenin som den hammare som ska krossa jorden eller de som åter sätter sin tillit till Harold Camping, ni minns den amerikanske pastorn som i våras spikade undergången till den 21 maj. För han är åter igång.

För att göra det tydligt: Enligt vissa går jorden under i morgon, den 16 oktober. Enligt Harold Camping går jorden under den 21 oktober, alltså på fredag. I vilket fall verkar det se illa ut.

Det finns alltid de som menar sig sitta inne på säker information om när jordens ödesstund verkligen ska inträffa. Förr skrev de pamfletter som distribuerades från hand till hand. I dag  ser internet till att de når ut med sitt dystra budskap och några av dem finner också sina läsare.

För domedagsprofeterna lever och har hälsan också i vår "upplysta" tid och när kometen Elenin nu passerar som närmast jorden i morgon, söndag, är det en och annan som faktiskt tror att detta betyder att vår planets sista timmar står för dörren. Flera sajter har hävdat detta även om man kan se en avmattning i trosvissheten hos en del av dem nu när handen snart ska synas.

Elenin har levt ett oroligt liv på nätet sedan i våras då diskussionerna tog ordentlig fart. "Bevisen" har samlats på hög på sajter som Pakalert Press och Alamongordo, för att ta två exempel. Gemensamt för dem är upphovsmännens totala okunnighet och vilja att tro på det de själva hittar på. Eller en förvirrad syn på hur Bibeln bäst ska tolkas.

Vissa har sett Elenin som den sedan länge väntade "planeten" Nibiru, ännu ej upptäckt av astronomerna men väl förankrad i internetloren. Andra har trott att Elenin skulle vara på väg rakt mot jorden för att krascha i havet med enorma konsekvenser som följd. En tredje grupp menar att Elenins gravitationsfält skulle få jordskorpan att röra sig och orsaka kraftiga jordbävningar och enorma tsunamier.

Jag får regelbundet mejl från de starkast troende så snart en jordbävning inträffat.

Problemet är bara att det inträffar jordbävningar hela tiden. I genomsnitt cirka 15 om dagen, år ut och år in. Det är så vår planet fungerar. Att tro att en liten kometspillra skulle förändra detta är att gripa efter halmstrån.

Nu passerar alltså Elenin 35,4 miljoner kilometer från jorden. Någon risk för att vi ska träffas finns alltså inte och avståndet gör det också omöjligt för Elenin att starta vare sig jordskalv eller monstervågor. Dessutom har Elenin sedan några månader brutits sönder och kan bara med stora svårigheter hittas på himlen. Och då måste man vara utrustad med en riktigt bra kikare.

Mycket annat flyger och far där ute vilket jag påpekade i gårdagens blogg. Redan på måndag susar asteroiden 2009 TM8 förbi strax innanför månens bana, betydligt närmare än Elenin men nog långt bort för att inte påverka jorden. 2009 TM8 är stor som en ordinär buss vilket inte är särskilt stort i asteroidsammanhang.

Inget av detta finns med i Harold Campings mix. Han ser tecknen i Bibeln och i Guds ord. Självkritik är inte Campings varumärke: "Vad hände egentligen den 21 maj?" frågar han och svarar: "Det som verkligen hände är att Gud uppnådde det som han verkligen ville skulle hända."

Någon som blev klokare av det?

Jo, en sak till sa den gode Camping. Undergången kommer att bli lugnare den här gången. Vilket är en klok utgångspunkt för en domedagsprofet. Sist hotade Camping med jordbävningar och att de döda skulle resa sig ur sina gravar. Något som de flesta nog skulle märka om det väl hände. Nu kan han komma undan med att undergången inträffade på något slags andligt plan om samma visa skulle råka upprepa sig.

Bra tänkt.

Jorden kommer nog att fortsätta snurra i sin bana också nästa vecka. Domedagsprofeterna kommer att ladda om och nya faror att publiceras på nätet. Mitt råd är enkelt: tro dem inte.