Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Clas Svahn bloggar om märkligheter

Vågad drakattack på himlen

http://youtu.be/kfge_Hu7DOM

Årets slut börjar närma sig och tecknen på himlen kan säkert skrämma upp en och annan. Åtminstone om man som invånarna i Birmingham i Alabama i USA fick se hur en rad monstruösa moln verkade klättra upp över horisonten i fredags, som om de vore på jakt efter oss arma människor. På lite håll såg de närmast ut som en rad vilda dinosaurier eller kanske förrymda drakar från någon fantasyrulle. Andra liknar dem vid tsunamier.

Några mera jordbundna förklaringar handlade om att det kunde röra sig om ett väderomslag som kunde föra med sig ösregn och översvämningar från Mexikanska golfen. En inte helt ogrundad rädsla eftersom Alabama drabbades hårt när orkanen ”Katrina” slog till i augusti 2005.

Nu blev det vare sig regn eller drakattack utan bara något vackert och hänförande att fästa blicken på. Och filmer från molnens framfart har sedan dess blivit välklickade på Youtube. Molnen var helt naturliga om än ovanliga och har till och med ett namn: Kelvin-Helmholtz-vågor.

Dessa moln uppstår när ett område med snabbt rörliga vindar rör sig över ett annat, långsammare och tjockare lager. Den undre delen av de snabba molnen bromsas in av det tjockare lagret vilket får deras överdel att rusa före och bilda de böjda topparna.

Egentligen samma mekanism, som får vågor att brytas så där snyggt och som lockar surfare att plocka fram brädorna. När en våg närmare sig grundare vatten bromsas den in. Men toppen på den vill rusa vidare och faller till sist i en snygg båge.

Namnet Kelvin-Helmholtz kommer från forskarna Lord Kelvin och Hermann von Helmholtz och faktum är att liknande effekter som dem som fick invånarna i Birmingham att plocka fram sina mobilkameror, också kan ses på planeterna Saturnus och Jupiters gasfyllda ytor. Här nedan kan ni se en bild från Saturnus tagen av Nasas Cassinisond den 9 oktober 2004.

Själv har jag sett dessa vågor bildas i kondensstrimmor efter flygplan som korsat en annars blå himmel. Vackert det också.

Och så har det störtat ett metallklot i Namibia vilket verkar förvåna lokalbefolkning och press. Men klotet är misstänkt likt de många klot som brukar vara en del av en satellit och som inte sällan överlever färden genom atmosfären när dessa störtar. The Namibian skriver om detta.

Himmel och jord, och våra grannar i rymden, har många spännande hemligheter att visa oss. Ha alltid mobilen till hands. Man vet aldrig när det blir dags för nästa föreställning. God Jul!