Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 10:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2012/03/24/iss-fick-utrymmas/

MÄRKLIGHETER

"ISS" fick utrymmas

Tidigt på lördagsmorgonen kunde de sex i besättningen på den internationella rymdstationen "ISS" återvända till sitt hem och arbetsplats efter att faran hade blåsts över. Då hade ett uttjänt ryskt raketsteg passerat 23 kilometer från stationen, inte så nära men nära nog för att besättningen fick evakuera.

Klockan 03.38 svensk tid blåstes så faran över för den här gången och de tre ryssarna, två amerikanerna och holländaren som just nu utgör besättningen på "ISS" kunde återvända till sina sysslor.

Senast i juni förra året passerade ett stycke rymdskrot 335 meter från rymdstationen. Också då fick besättningen uppsöka de två Sojuzkapslar som finns kopplade till den och som de snabbt kan göra loss för att återvända till jorden.

Rymden kring "ISS" är en farlig plats. Nasa håller koll på omkring en halv miljon delar från uttjänta satelliter, raketsteg, metallfragment och annat som far fram i hastigheter på många kilometer per sekund. Delar från trasiga satelliter, raketer, tomma bränsletankar och annat samsas med flagor av färg och metallflisor på bara några millimeter.

Skulle en astronaut träffas risker han eller hon att dö.

Rymdskrotet runt jorden har blivit ett problem och så sent som i slutet av januari i år tvingades besättningen på  "ISS" starta styrraketerna och flytta på stationen för att undvika att komma in i det moln av satellitskrot som skapades när Kina sprängde en av sina satelliter, Fengyun 1C, och orsakade en skur av metalldelar. 3.000 av dessa är stora nog för att kunna följas med radar från jorden men ytterligare 150.000 bitar är för små för att kunna ses.

Men "ISS" måste också navigera undan för andra liknande moln. I början av januari gjordes en liknande undanmanöver för att komma ifrån de metallfragment som orsakades av en kollision mellan en amerikanska och en rysk satellit 2009.

Den 20 februari 2008 sköt den amerikanska marinen ned en uttjänt spionsatellit (USA-193) och delar av den sågs brinna upp i jordatmosfären men andra delar blev kvar i omloppsbana.

Flera förslag om hur man ska komma till rätta med det har diskuterats. Särskilda sopsatelliter som kan samla ihop delar kan vara en metod. Att beskjuta skräpet med laser en annan.

Då och då hjälper solen till att städa undan lite av de minsta delarna. När solen är som mest aktiv, en period den just nu är på väg in i, kan explosioner där svepa en vind mot jorden som trycker ned mindre metalldelar och färgflagor djupare i jordatmosfären och till och med få dem att brinna upp.

När solen andas ut blir rymden lite renare.