Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Clas Svahn bloggar om märkligheter

Massdöd och jordoro

Sedan februari har 877 delfiner och 1.200 pelikaner hittats döda längs stränderna i Peru och vips kommer spekulationer om allehanda märkliga förklaringar igång. Massdöd av djur är inte ovanligt utan tvärtom något som inträffar med en klockas regelbundenhet. Förr om åren väckte de knappast något större intresse men sedan internets intågande i våra liv sprids uppgifterna med ljusets hastighet vilket skapar intrycket av att något ondskefullt är på väg att hända med vår jord.

Den som söker sig bakåt i olika artiklar hittar 1.200 döda pingviner i Chile i mars 2009 och 12.000 antiloper döda i Kazakstan i maj 2010. Och så vidare.

Faktum är att det alltid har dött stora mängder av vissa arter vid enskilda tillfällen. Många av fallen har fått sina förklaringar sedan olika myndigheter undersökt de döda djuren. Det har rört sig om sjukdomar, variationer i havstemperaturen eller att fåglar skrämts och i flock flugit in i föremål på marken.

Det intressanta är att vissa tar detta som ett tecken på att vår jord står inför stora omvälvningar och kanske till och med är på väg in i en ny tid. Jag får ofta mejl från oroade läsare som också tycker sig se en ökning av antalet vulkanutbrott och jordbävningar. Något som inte är sant. Den som tar en titt på US Geological Surveys hemsida och läser bakåt i tiden, eller köper en bok om geologi för den delen, kan konstatera att antalet geologiska fenomen inte är större i dag än tidigare.

Vår jord är en planet i rörelse och kommer så att vara i långeliga tider. Den kommer också att bjuda på massdöd bland djur på samma sätt som den med viss mellanrum drabbar oss människor med sjukdomar som är svåra att få bukt med.

Det är så vår planet fungerar.