Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 15:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2012/06/05/konsten-att-se-venus/

Clas Svahn bloggar om märkligheter

Konsten att se Venus passera

Rätta artikel

Den 6 juni är det nationaldag och Venuspasage vilket minnesgoda läsare av den här bloggen redan känner till. För säkerhets skull bifogar jag min bild från senast det begav sig för åtta år sedan.

Ska vi blicka framåt så är den stora frågan, som alltid när det gäller astronomiska fenomen, om moder jords atmosfär tänker vara på sitt mest genomskinliga humör eller om det blir problem med moln och därmed omöjligt att se skådespelet.

Enligt SMHI i Norrköping blir det bäst chanser runt Vänern och Vättern samt i södra Mälardalen och längs Västerbottenskusten. Övriga Venusspanare får beväpna sig med tålamod och vänta in luckorna i molnen som nog dyker upp.

Det positiva är att Venus syns vandra över solskivan under flera timmar. I norra Norrland dyker planetskivan upp redan 00.05 men syns då ännu inte för oss som bor längre söder ut. Solen är då fortfarande under horisonten här nere. Bor man i Stockholm och har en fri horisont åt soluppgången går Venus att se från 03.30 och framåt för att till slut försvinna ut längs solskivans östra kant 06.54.

Som vanligt när det gäller solen så ska man absolut inte titta på den utan att skydda ögonen med specialglas. Svetsglas går bra, solglasögon räcker inte. Å andra sidan lär man ändå ha svårt att se den lilla prick som Venus utgör om man inte har något instrument att förstora det hela med. Till exempel kan man använda en kikare till att projicera ljuset från solen på ett vitt pappersark. Gör man detta syns Venus lilla mörka rundel alldeles utmärkt.

Men återigen. Titta absolut inte in i kikaren! Inte ens för en kort sekund. Det kan ge ögonskador för livet. Lämna absolut inte kikaren liggande så att någon kan råka rikta den mot solen.

Så om du använder en kikare, ställ då in skärpan på något föremål mycket långt bort innan du riktar den mot solen. Täck för det ena glaset så att bilden inte blir dubbel. Med hjälp av pappersarket kan du sedan se både solskivan och den mörka siluetten av Venus.

Ett bra alternativ är att besöka Stockholms observatorium, om man råkar bo i huvudstaden. Där slår man upp dörrarna 04.30 med föredrag och projektion från ett av teleskopen. Men också ett teleskop är beroende av vädret så skulle det bli riktigt illa får den som vill se Venuspassagen klicka in sig på Nasas hemsida där den går att följa från olika observatorier på jorden men också från den internationella rymdstationen "ISS" – där sikten alltid är bra ut mot rymden – eller på en sajt som normalt håller koll på när nymånen syns inför Ramadan och inför varje ny månad i den muslimska kalendern.

Själv tänker jag ta en kort natt och försöka se passagen från min trädgård i Skälby. Det vore ju kul att få se den en andra gång vilket inte är alla förunnat. Senast jag såg den var för åtta år sedan och med tanke på att nästa möjlighet blir 2117 är det inte läge att vänta.