Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-03 06:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2012/06/15/mysteriet-pa-ostersjons-botten/

MÄRKLIGHETER

Mysteriet på Östersjöns botten

Den mystiska formationen 87 meter under Östersjöns vattenyta fortsätter att förbrylla. Och trots att dykare nu varit nere vid en rad tillfällen får en nyfiken omvärld inte veta något som verka kunna skingra mystiken.

Själv får jag ofta frågor om vad jag tror om det som syns på sonarbilden ovan, en bild som väckt ett enormt uppseende över nästan hela världen sedan den togs den 11 juni förra året. Spekulationerna om att det skulle vara ett störtat ufo är tveklöst de mest vanliga. Och med ufo menar de flesta ett kraschat rymdskepp från något avlägset stjärnsystem.

Men jag har svårt att se en koppling till ufofenomenet. Bara för att något är runt och inte identifierat betyder det inte att det måste vara ett flygande tefat. Istället verkar själva formen tilltala oss. Runt betyder konstruerat, något som naturen själv inte har tagit fram.

Men inget kunde vara mera felaktigt. Ni som har läst mina böcker om naturfenomen vet att naturen älskar att skapa runda formationer. Det kan röra sig om snurrande iscirklar i våra älvar, cirkelformade linsmoln på himlen, runda halofenomen runt solen eller runda formationer i öknen i Namibia.

Runt är ett effektivt och vanligt sätt för naturen att arbeta.

Dykarna som har varit nere och tittat är förbryllade. De har inte sett något som liknar detta tidigare. "Under mina 20 år som dykare, och med 6.000 dykningar bakom mig, har jag aldrig sett något som liknar detta", säger en av dem, Stefan Hogeborn.

Ocean X Teams sajt skriver man i dag att objektet liknar en 3–4 meter hög svamp med ojämna kanter och en öppning upptill. Ovanpå den 55 meter stora formationen har man också fotograferat små formationer av stenar, liggande i cirklar och med något som liknade sot på ytan.

”De ser nästan ut som små eldstäder”, skriver man på hemsidan.

En av dykarna, expeditionsledaren Peter Lindberg, säger att ”objektet” INTE består av sten. Han skriver också i ett pressmeddelande på sajten att ”vetenskapsmän” just nu undersöker prover som tagits från objektet. En av dykarna säger i en intervju att det rör sig om geologer.

Så nu är det bara att vänta på vad forskarna kommer fram till.

Läs också min intervju med dykaren Stefan Hogeborg.