Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 11:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2012/06/16/titta-han-flyger/

Clas Svahn bloggar om märkligheter

Titta han flyger!

Rätta artikel

https://youtu.be/GYW5G2kbrKk

Youtube är en fantastisk källa till underhållning, information och desinformation. Särskilt de två sista kategorierna kan vara knepiga att hålla i sär. För en tid sedan såg jag en film där en holländsk man, Jarno Smeets, lyckades med något ingen annan gjort sedan Leonardo da Vinci drömde om det – att som en fågel lyckas flaxa sig upp i skyn med hjälp av ett par väl tilltagna vingar.

Filmen var spektakulär men inte överdriven och visst såg det hela ut att kunna ha hänt på riktigt. Smeets startar från en park och några vänner befinner sig runt omkring för att filma. Långsamt springer han framåt, ivrigt flaxande och efter bara några meter lyckas han faktiskt lyfta! Snart svävar han fram och kort därefter landar Smeets.

Den "Flygande holländaren" i modern tappning.

Men riktigt så var det ju inte.  Nu har Jarno Smeets berättat att det hela bara var en bluff. Fågelvingarna hade han inspirerats att bygga sedan han hittat teckningar föreställande en flygande cykel som hans farfar gjort. Och Smeets heter egentligen inte Smeets utan Floris Kaayk vars yrke är animationer och film. På sin hemsida skriver Kaayk att filmen var en del i ett större projekt kallat "Human birdwings" som handlar om människans eviga dröm om att kunna flyga.

För att nå största möjliga uppmärksamhet lade han ut filmen på Youtube, Facebook, Twitter och på sin egen blogg.

Nu är det inte möjligt för en människa att flyga bara genom att vifta med armarna, inte ens om armarna förlängs med fågelvingeliknande attribut. Men det finns faktiskt några muskeldrivna flygplan och även dem kan man hitta på Youtube. Det första lyfte 1977 då Paul MacCready lyckades hålla sig i luften sju minuter i sitt "Gossamer Condor" och redan två år senare kunde Bryan Allen korsa Engelska kanalen på två timmar och 49 minuter i en vidareutveckling av planet, "Gossamer Albatross". Det gick inte fort, bara 30 kilometer i timmen, och ingen av piloterna flaxade med armarna utan trampade sig fram. Själva planet vägde knappt 32 kilo.

Så visst kan människor flyga, men det är nog säkrare att lita till benen än till armarna i så fall.

Att lita till sina egna ögon är alltså inte alltid lika säkert.

https://youtu.be/sp7yv67B5Sc