Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 01:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2012/06/17/ebbe-schon-ser-tillbaka/

Clas Svahn bloggar om märkligheter

Ebbe Schön ser tillbaka

Rätta artikel

Den som har sett Ebbe Schön kan frestas att tro att den 82-årige folklivsforskaren är en fryntlig tomte med kritvitt hår och skägg. Och det är inte helt fel.

Men Ebbe Schön har många sidor. Som litteraturvetare och författare till en lång rad böcker, känd tevepersonlighet och en lysande berättartalang är han van att bjuda på en ocean av kunskap, och med ett hjärta som brinner för rättvisa och verklig demokrati och en nyfikenhet på oss människor och hur vi formar den verklighet som ibland förvandlas till njutbara folkminnen och hisnande historier, är han en mångfacetterad personlighet.

Det är lätt att bli nyfiken på honom helt enkelt.

När Ebbe Schön summerar sitt liv i boken ”Fotspår på röd granit” ger han oss några inblickar i sitt liv där vi kan se honom stå stadigt på den bohuslänska klipphällen.  Sin barndoms minnen från det enkla hemmet i Brastads socken har för evigt satt sina spår. Det var här han lärde sig vikten av demokrati och hårt arbete men framför allt hur man berättar en bra historia, och hur man lyssnar till den.

Även om den unge Ebbe knappast kunde se sig som med tiden en av Sveriges mest kända folklorister så leder spåren över klipphällen tveklöst dit. Via en lång militär karriär, där studierna var betydligt viktigare än vapnen, och som mångåriga pressofficer med möjlighet att informera med hjälp av film och radio, tog han i slutet av 70-talet steget in på Nordiska museet och dess fantastiska samlingar med folklore. Här kunde Ebbe Schön lägga örat mot kartotekslådorna och höra historier från tider som flytt.

Och han kunde börja sammanställa dem i böcker som många av oss kunnat njuta av under åren.

När man läser dem och hans memoarer står en sak klar: Länken tillbaka till förfäder och tidigare generationer är lika viktig som navelsträngen. Och Ebbe Schön tycker att vi alla borde ta oss en funderare på vilken historia vår framtid faktiskt vilar på.

För några år sedan intervjuade jag Ebbe Schön för en bok jag då arbetade med och det kan knappast komma som någon överraskning att vi kom att diskutera vår tids tro på utomjordingar och spöken. En tro som kan tyckas märklig med tanke på att vi själva anser oss som ”moderna och upplysta människor”. Men Ebbe Schön var inte förvånad:

”Myten om den moderna människan är en av de starkaste moderna myterna. Bara för att vi har datorer och hemska vapen ska vi inte tro att människan har förändrats. I mångt och mycket är vi en ras av stenåldersmänniskor som går omkring och pratar i mobiltelefoner. Men den dag vi släpper vår fantasivärld är vi troligen förlorade. Fantasin är grunden till allt skapande.”

Detta sagt så är Ebbe Schön en rationell person, en person som kan se vårt behov av fantasier men också en forskare som vill ha svar på sina frågor. I hela sitt liv har han själv ägnat sig åt att informera och berätta och jag har läst en rad av hans böcker med stort nöje. Så även denna även om jag gärna hade sett några sidor extra om de människor han mött som folklorist och om hans arbete på Nordiska museet.

Ebbe Schön lär inte sluta att berätta förrän han en dag lägger ned pennan för gott. Men dit är det förhoppningsvis långt och jag ser redan fram emot hans nästa bok.