Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-20 06:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2012/07/08/yrvaken-se/

MÄRKLIGHETER

Yrvaken.se

Jonas Svensson är redaktör för sajten Vaken.se, en plats för konspirationsteoretiker av alla de slag att lufta sina misstankar och fördomar. Själv gav Svensson uttryck för sina i en kort replik på DN Kultur den 3 juli (se klipp nedan).

I ett försök att skapa legitimitet åt sin sajt försöker han att svärta ned DN och DN.se. Ett klassiskt knep när argumenten inte riktigt räcker till. Han skriver att det minsann inte finns några ”rymdödlor” på hans sajt men att DN har 177 artiklar om ufon i nyhetsarkivet. Vilket säkert stämmer. Underförstått är att DN, inte Vaken.se, skulle ägna sig åt utomjordingar och ödlor.

Påståendet är lika genomtänkt som att säga att Richard Dawkins ägnar sig åt Intelligent Design, James Randi åt att böja skedar eller att polisen ägnar sig åt grov brottslighet utan att samtidigt nämna att de gör detta från ett kritiskt granskande eller preventivt perspektiv.

Nej, Jonas Svensson är bara ute efter en sak: Att svärta ned DN oavsett om han har fakta för det eller inte.

Sedan går den gode Svensson ett steg längre när han skriver att DN har ”en egen sektion för rymdödlor och flygande tefat som kallas ’Märkligheter’”. Man tackar, det är ju den här lilla bloggen.

Nu vet ju alla, utom möjligen Svensson, att den här bloggen inte liknar Vaken.se på något sätt. Istället är den kritiskt granskande. Dessutom vet jag att skilja mellan ufo och flygande tefat och jag har svårt att se varför han skulle dra in ”Märkligheter” i en debatt där jag över huvud taget inte deltagit.

Jag vet inte om det finns några rymdödlor på Jonas Svenssons sajt. Men jag vet att många som skriver där tror på Den stora världskonspirationen, illuminaterna och har David Icke som husgud. Mannen som drar fulla hus när han kommer till Sverige och den som gav rymdödlorna ett ansikte och påstår att George W. Bush härstammar från Greve Dracula. Andra hyllar Jüri Lina som på Vaken.se kallas för ”världens ledande frimurarforskare”. Samme Lina som i sin bok ”Världsbyggarnas bedrägeri” påstår att det aldrig har funnits några gaskamrar.

Kanske dags att ta avstånd ifrån detta, Jonas Svensson? Alltid bra att vara tydlig. Eller är du orolig för att många av Vaken.se-anhängarna inte skulle gilla det?

DN Kultur den 3 juli 2012.