Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-30 07:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2012/08/20/jungfru-maria-fotograferad-i-tensta/

MÄRKLIGHETER

Jungfru Maria fotad i Tensta

Är detta en bild av Jungfru Maria?

Flera personer säger att de såg den heliga jungfrun över en kyrka i Tensta på söndagskvällen. Det som för ett otränat öga antar konturerna av en molnformation tolkas av andra som en uppenbarelse.

Och bilden är inte det enda tecknet på att Santa Maria, som jungfru Maria kallas i den syrisk-ortodoxa traditionen, visade sig över norra Stockholm i går:

– Flera av våra församlingsmedlemmar såg Santa Maria på taket till vår kyrka, berättar Teghlat Sauma, ordförande i styrelsen för den syrisk-ortodoxa kyrkan i Tensta, Santa Maria-kyrkan.

Uppenbarelser av Jesu moder är ovanliga i Sverige medan sådana syner och manifestationer är vanligare i länder i södra Europa och Mellanöstern.

Bilden här ovan togs i samband med en stor syrisk-ortodox fest arrangerad av S:t Petrus Syrisk-ortodoxa kyrka i Hallonbergen på Järvafältet i norra Stockholm på söndagskvällen. Ett par tusen personer hade samlats för att lyssna på musik, äta mat och roa sig. Vädret var fint men framåt kvällen kom en skur.

När en del av festdeltagarna var på väg därifrån dök plötsligt ett vitt molnliknande fenomen upp på himlen i riktning mot Santa-Maria-kyrkan i Tensta. Dit många var på väg.

Flera höjde sina mobiler, berättar Nasry Nissan som talat med en av dem som var där.

– Fenomenet ska ha visat sig tre gånger innan det försvann, säger han.

På den bild vi kan se här ovan syns en diffus figur som om man vill kan tolkas som konturerna av en person med huvudduk och utsvängd klädnad. Som Jungfru Maria. Bilden lades ut på Facebook vid 20.30-tiden på söndagen och många som såg den gick till kyrkan för att vaka.

Att Jungfru Maria visade sig just nu verkar inte ha kommit som någon överraskning för församlingarna. Den 15 augusti firades Santa Marias dag och helgen efter, som var i går, fortsatte firande med bön och andra aktiviteter.

Dessutom hade Santa Maria-kyrkan besök av biskopen från det krigshärjade Homs som i det kors han bar runt i kyrkolokalen hade stoppat ned några trådar som ska ha kommit från Jungfru Marias tygbälte.

– När biskopen hade åkt vidare och många befann sig utanför kyrkan var det flera av dem som fick se Santa Maria på taket till kyrkan, berättar Teghlat Sauma. Så fort jag fick veta detta åkte jag dit och då hade en massa människor samlats runt kyrkan för att be. Jag ringde vår präst och han kom också dit och så fortsatte vi att be.

– Jag pratade med två män som hade sett henne, en såg henne från sidan och den andre såg ett runt ansikte och kropp som bara lyste. En av dem kunde se hennes blå klänning. Uppe på taket.

En som såg undret med egna ögon var Dahoud. En granne ringde honom och när han sett bilden på Facebook bestämde han sig för att åka till kyrkan:

– När jag och min fru kom dit var några andra familjer redan där. Vi började be och först såg jag inget men efter en stund såg jag två "lampor", ett mindre ljus högst upp och ett större under. Det var som en lysande staty ovanför ingången till kyrkan, berättar han när jag ringer upp sent på måndagskvällen.

– När jag såg det så började benen darra och jag tror att det syntes i högst 20 sekunder. Sedan var det flera som såg jungfrun uppenbara sig och jag stannade till halv tre på natten men fick inte se något mer.

– Det är svårt att tro på sådana saker även om man går i kyrkan. Men nu måste jag tro, säger han.

När jag frågar Sauma om vad visionen betyder säger han att den kan ha med den nya kyrkan att göra. Och läget i Syrien.

– Santa Maria uppmanar oss att be om fred. Hon vill ha fred.

Klockan 19 i kväll samlas församlingen och många tillresta åter i Tenstakyrkan för att be. Teghlat Sauma tror att det kan komma 500 personer, kanske fler. För honom är visionen av jungfrun inte något övernaturligt utan något som händer i syriska församlingar runt om i världen då och då.

I den syrisk-ortodoxa traditionen har visioner och mirakel en helt annan plats än i den protestantiska. Vem minns inte 15-åriga Samira i Södertälje som mitt i natten fick en vision av den helige Charbel som dök upp i familjens teverum med ett kors i handen och ett budskap om att Samira skulle ena den splittrade kyrkan.

Den syrianska kyrkan i Geneta och den assyriska i Folkets hus måste avsluta sina meningsskiljaktigheter och 15-åringen var den som skulle utföra detta. Människor vallfärdade till lägenheten på Myrstigen och det finns beräkningar som tyder på att 45.000 människor sökte upp Samira under åtta dagar.

Nu enades aldrig kyrkorna och Samira försvann snart tillbaka in i ett normalt liv.

I Santa Maria-krykan fortsatte undren också på måndagen då närmare 500 personer samlades för att be för fred och för att höra dem som såg den heliga jungfrun under söndagen vittna om det de sett:

– Flera gånger under bönen syntes starka ljus i fönstren och människor ropade och en del rusade fram dit, berättar Teghlat Sauma efter måndagens bön.

– Många blev glada och överraskade och de som inte tidigare trott började tro.

Av de 500 ska 50 ha sett en ljusvarelse eller ett ljus röra sig mot fönstret. Varför de övriga inte såg detta är något att fundera över.