Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-04-01 21:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2012/11/30/enhorning-pa-sparen/

MÄRKLIGHETER

Enhörning på spåren

Nordkorea är ett land fullt av överraskningar. När det inte handlar om gråtande björnar som sörjer avlidna makthavare så kan det röra sig om märkliga golfrundor där samma makthavare slog hole-in-one på hole-in-one.

Därför var det inte många som höjde på ögonbrynen när den nordkoreanska nyhetsbyrån Korean Central News Agency på fredagen, bland idoliserande bilder av Kim Jung-un, publicerade en liten artikel under rubriken "Lair of King Tongmyong's Unicorn Reconfirmed in DPRK".

Kung Tongmyong framlevde sina dagar några hundra år före vår tideräknings början och ligger sedan sin död begravd i ett mausoleum, Yongmyongtemplet i Moranbergen i utkanten av Pyongyang nära Ryongsan-ri.

Av rubriken förstår den som känner sin mytologi att fyndet som det talas om är en grotta där det en gång levde en enhörning, ett mytologiskt djur som förefaller ha varit en korsning mellan en narval och en vanlig häst. Det finns tecken på att just narvalens typiska horn har använts för att fixa samman ett enhörningsskelett med hjälp av det från en vanlig häst. 1800-talets främste showman och underhållare, P. T. Barnum, lär ha varit först med detta. Kvalificerat valfusk skulle man kunna säga.

Enligt nyhetsbyrån är det ingen tvekan om att forskarna från det historiska institutet i Nordkorea nu har hittat grottan där denna enhörning levde eftersom det utanför den lämpligt nog fanns en inskription: "Enhörningslyan".

För de flesta (alla) forskare av i dag är enhörningen lika verklig som sjungande sjöjungfrun eller flygande drakar. Men de nordkoreanska historikerna verkar ta fyndet på stort allvar eftersom det i de koreanska historieböckerna talas om hur kung Tongmyong ska ha ridit en sådan. Också själva lyan, som visade sig vara en rektangulär historia, finns med i de gamla böckerna.

Forskarna vore inte nordkoreaner om de inte också tog chansen att förvandla fyndet till ett stycke politisk propaganda. För nyhetsbyrån låter meddela att enhörningsgrottan "bevisar att Pyongyang var huvudstaden i det gamla Korea liksom i Koguryoriket". Ett rike grundat av prins Jumong (eller Dongmyeongseongwang som han också hette) omkring 37 före vår tideräkning.

Nu väntar världen med spänning på att utgrävningen av grottan ska blotta ett enhörningsskelett. Kanske lagom tills nästa raketuppskjutning går åt pipsvängen. Inget skulle förvåna mig mindre.

PS: Det är också värt att notera det Ylla von Malmborg skriver här nedan. En Qilin är ett mytologiskt djur helt i klass med enhörningen, fast mera en drake med hovar och horn. Å andra sidan så skriver den nordkoreanska nyhetsbyrån också om giraffer som kommer av det somaliska ordet Geri vilket alltså betyder giraff. Ni kan läsa mer om detta på Wikipedia. Samtidigt väljer alltså redaktören för nyhetsbyrån att i den engelska översättningen använda ordet "unicorn", enhörning. Det var därför jag angav den rubriken i min blogg. Så vad är det alltså som har bott i grottan? Giraffer? Enhörningar? Eller qiliner? Vi får väl se vilka spår som forskarna kan gräva fram.