Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 11:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2012/12/12/121212-slutet-ar-har/

Clas Svahn bloggar om märkligheter

121212 - slutet är här

Rätta artikel

I dag gäller det att ta vara på dagen, timmen och minuten, för det lär dröja innan något liknande dyker upp igen.

Strax efter lunch är det dags för årets dussinupplevelse. Klockan 12.12 kan vi alla njuta av att få uppleva den 12/12 år 2012 på ett sätt som inte blir möjligt igen förrän om nästan 100 år. Av tradition vill många gärna tillmäta dessa taktfasta datum en speciell betydelse och i och med att 2000-talet gav möjligheten till att bilda fina treenigheter som 010101 fram till 121212 så har folk passat på att gifta sig eller göra andra trevligheter när siffrorna verkar vara på deras sida.

Och just gifta sig är något som många planerar detta magiska datum – som är så lätt att minnas för alla glömska män och hustrur.  USA Today konstaterar att köerna till kyrkor och tingshus är långa och antagligen kommer att slå 070707 då 65.000 par knöt hymens band.

I Grand Rapids väntar Abbigail Smith på att fylla 12 medan så kallade dussintalister, som kastat tian som bas till förmån för tolvan, ser fram emot 2016 som är delbart med just 12. Ytterligare några konstaterar att det nu är 12 dagar kvar till julafton.

Det kan ju också vara värt att notera att 121212 kommer att bjuda på en av de större musikaliska upplevelserna under 2000-talet, så här långt är väl bäst att tillägga. Då är det nämligen dags för den stora stödgalan till förmån för offren som skördades av orkanen ”Sandy”. På scenen i New Yorks Madison Square Gardens står en imponerande rad med världsartister: Bon Jovi, Eric Clapton, Dave Grohl, Billy Joel, Alicia Keys, Chris Martin, The Rolling Stones, Bruce Springsteen & The E Street Band, Roger Waters, Kanye West, Eddie Vedder, The Who och Paul McCartney enligt programmet.

New age-intresserade samlar sig också till denna siffermystikens högtidsstund. Vissa påstår att jorden nog står inför sin sista stund medan andra vill vänta med sådana ödesuttalanden till den 21 december då mayakalendern påstås ta slut. Vilket den inte gör. Och för säkerhets skull så har Stilla havets astronomiska förening utropat 121212 till Antiundergångsdag. Känns tryggt.

I Miami lockar några med ett särskilt 121212 ”Extravaganza” där ett antal dödskallar av kristall ska leda in visdom från kosmos till vår egen dimension. Kan ju behövas när man ser sig om i världen just nu.

Ska vi tro internet (och vem behöver då känna det minsta tvivel) så är denna dag också den nationella ambrosiadagen, ett slags hyllning till en gudomlig dryck (som också kunde ätas) med sitt ursprung hos de gamla grekerna. Den som vill försöka sig på att sno ihop den behöver en burk konserverad frukt, lite vispad grädde, en smula kokos, minimarshmallows och ett gäng cocktailkörsbär. Har själv ingen aning om hur det smakar.

I Sverige har Skatteverket tvingats stoppa möjligheten att få det snitsiga personnumret 121212-1212 eftersom just detta har använts av sjukvården i utbildningssyfte. "Han är förmodligen en av de få patienter som både har haft prostatacancer och varit gravid samtidigt. För att inte tala om alla gånger han har dödförklarats", skriver Dagens Medicin om denne påhittade patient som fått det passande namnet Tolvan Tolvansson.

Men nu är det slut. Något 131313 är inte att vänta och nästa chans att häpna över sifferlikheter blir år 2101 då den 1 januari kan ståta som 010101. Och dit är det lite drygt 88 år. Och så är vi igång igen tolv år framåt.

Och glöm inte: Carpe Dussin – fånga tolvan! Den kommer att bli svår att uppleva igen.