Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 16:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2013/03/14/kometen-ar-har/

MÄRKLIGHETER

Kometen är här!

En smutsig snöboll är just nu på väg att runda solen och för att åter ge sig ut mot solsystemets mörka utkanter. Men från och med i dag går den att se i en vanlig fältkikare, och till och med för blotta ögat.

På torsdagen syntes komet Panstarrs, lågt i väster precis efter solnedgången. Bilden ovan är tagen från Vallentuna strax efter klockan 19 på torsdagen då astrofotografen P-M Hedén fångade den.

Panstarrs följer efter solen och när solen går under horisonten syns den bli allt ljusare under någon timma innan också den är försvunnen. Bästa tid att lyfta fältkikaren är från 18.30 och en halvtimma framåt. Med hjälp av den kan man vid klart väder se dess svans; partiklar från dess isiga kärna som slits bort av solens partikelvind.

Och enligt SMHI blir det klart väder i morgon, fredag. Vid 19-tiden ska molnen lysa med sin frånvaro i Götaland, Svealand och södra Norrland även om de västra delarna av landet riskerar en del skymmande moln. Bara att ge sig ut och leta upp en fri horisont i väster.

Vill ni följa kometen och hur den syns över Sverige går det bra att gå in på P-M Hedéns hemsida Klar himmel.