Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-08 09:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2013/04/01/april-pa-mars/

MÄRKLIGHETER

April på Mars

Nej, min artikel sent i går kväll om forskarnas lyckade försök att framställa en variant av Harry Potters osynlighetsmantel var inte ett aprilskämt. Trots att den publicerades klockan 00.04 vilket i princip gjorde den till ett möjligt dito. Många trodde det och ett antal mejl till undertecknad och till DN.se skrev uppskattande om hur de blivit lurade. Så kan det gå när man tangerar det otänkbara.

Däremot är det säkrare att påstå att IDG.se nog tassat rakt in i aprilskämtens förlovade land när de under rubriken "Attack mot Nasa – Marsbilen styrs av hackare" låter oss förstå att en grupp högst jordiska hackare tagit över styrningen av "Curiosity" och nu kan bestämma var rovern ska styra kosan nästa gång. En av hackarna, "Anomartians", skulle ha twittrat: "TANGO DOWN! We now own Mars".

Enligt IDG.se tiger Nasa medan John McClain, strategisk chef för Homeland Security Cybercrime Division bekräftar en småskalig attack mot serverna på JPL för BBC. Också New York Times ska ha skrivit om kapningen av Marsrovern där en anonym källa oroas över konsekvenserna.

Det är bara det att varken BBC eller New York Times hemsidor nämner detta med en rad, vilket kanske inte är så konstigt eftersom John McClain med stavningen McClane verkar vara hämtad ur "Die Hard"-filmerna där han spelas av Bruce Willis.

Kul skämt som säkert fick en och annan Marsfreak att gå i spinn en stund. Och inte nog med det. Stackars "Curiosity" har också pekats ut i ett annat aprilskämt där det påstås att Marsbilen twittrat om att hon tröttnat på alla dumma kommenterar från sina följare som bland annat bett henne att "eat dust" (att äta Marsdammet) och att det nu fick vara nog. Sluttwittrat.

"Varför bryr jag mig ens? Jag jobbar datorhjärnan av mig för hela mänsklighetens bästa, ändå blir jag anklagad för att se ut som en av droiderna Luke Skywalker nobbar i 'A new hope", ska den sårade rovern ha skrivit enligt brittiska Metro. Vilket givetvis också det var ett skämt.

"Curiosity" mår alltså bara fint och rullar åter efter några veckors stillestånd på grund av ett fel på en av roverns två identiska datorer. Däremot närmar sig ett annat hot den röda planeten; en komet med det mindre spännande namnet 2013 A1. Kometen kan kanske om allt vill sig riktigt illa kollidera med Mars i oktober nästa år. Enligt NASA's Near-Earth Object program är risken så stor som 1 på 2.000. Kan låta lite men är tillräckligt för att få forskarna att oroa sig.

Kometen är nämligen hyfsat stor, någonstans mellan en och tre kilometer, och utlöser vid ett nedslag på Mars en energi 80 miljoner gånger kraftfullare än den asteroidspillra som brakade in över ryska Tjeljabinsk i februari, skriver JPL på sin Marshemsida. Vid ett nedslag slungas stora mängder stoft upp i den tunna atmosfär som omger Mars och gör att solens ljus inte längre når ned till marken. Eller till slitstarka "Opportunitys" solpaneler. End of mission.

Fast å andra sidan. Chansen att kometen missar är 1.999 mot 1. Så det blir väl så. Vi får väl se vad "Curiosity" twittrar om det.