Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 23:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2013/08/07/nytt-larm-om-rymdstenar/

Clas Svahn bloggar om märkligheter

Nytt larm om rymdstenar

Den rymdsten som lyste upp morgonhimlen, krossade rutor och skadade fler än 1.000 människor i den ryska staden Tjeljabinsk den 15 februari i år kan ha varit en del av en större klippa. Det menar två spanska forskare vid Madrids universitet.

Tjeljabinskmeteoren, eller snarare boliden som dessa större rymdstenar kallas när de lyser upp himlen på detta sätt, skakade inte bara invånarna i Tjeljabinsk utan också en hel värld som plötsligt blev medveten om det forskarna redan visste – att en katastrof från rymden är något vi inte kan räkna bort.

Och de två forskarnas rapport visar att Tjeljabinskboliden sannolikt var en del av en större asteroid som bröts sönder för mellan 20.000 och 40.000 år sedan.

Asteroider är stenblock, ibland stora som bergskedjor, som rör sig i banor mellan Mars och Jupiter. Men då och då kommer dessa ur kurs vilket forskarna vid Universidad Complutense de Madrid tror sig ha hittat tecken på. Enligt rapporten så kan det röra sig om tjugo liknande rymdstenar som rör sig i liknande banor och som då och då passerar nära jorden och vår måne men också i Venus och Mars närhet.

Och Tjeljabinskstenen tillhör de mindre av de tjugo.

Så ska vi frukta ännu en smäll från någon av de övriga i stenfamiljen? Tittar man på rysk teves engelskspråkiga sändningar så verkar jordens snara undergång stå för dörren men riktigt så illa är det trots allt inte. Forskarna själva konstaterar att de 20 presumtiva jordkrockarna som fortfarande finns där ute har sådana banor att deras framtida öden är svåra att förutsäga.

I vilket fall visar forskarrapporten att vi jordbor inte har full kontroll på våra grannar i rymden. Det finns många berg av sten och järn som seglar fram i banor runt solen och vars närhet till jorden kan ge ett oväntat besök någon gång i framtiden.

Så sent som den 24 juni presenterade Nasas Jet Propulsion Laboratory siffror som visade att fler än 10.000 asteroider och kometer har banor som gör att de kan passera nära jorden. Den största av den är 41 kilometer stor och tio procent av de 10.000 är stora nog för att kunna orsaka en global katastrof om de skulle kollidera med oss.

Men, och det är den goda nyheten, ingen av dessa 1.000 har banor som siktar rakt mot jorden. Bara nära.

Det finns dock en sak att fundera över: Flera dussin av dessa dinosauriedödare återstår ännu att upptäcka menar Nasa. Så riktigt säkra kan vi trots allt inte känna oss.