Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-04 12:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2014/03/22/mysteriet-mh370/

Märkligheter

Mysteriet MH370

Sökandet efter det försvunna flygplanet från Malaysia Airlines får allt fler bisarra inslag. Sökområdena, just nu stora som hela Europas yta, utvidgas och flyttas. Föremål som inte liknar något annat än en lätt kvadratisk fläck på satellitbilder tolkas som möjliga delar från flight MH370. Under lördagen gick tevekaneln Sky News ut med ett ”Breaking News” att någon siktat en lastpall i trä flytande i havet – med blotta ögat!

Lastpallar tillhör havets vanligaste ”invånare”. Hur många som flyter omkring där ute är omöjligt att säga men med tanke på att närmare 700 containrar spolas över bord från fartyg varje år, och dessa innehåller ett antal pallar, så kan det knappast förvåna att en lastpall eller två dyker upp också längs den rutt som MH370 kan tänkas ha tagit.

Ja, ni läste rätt. Nästan 700 containrar ramlar av fartyg varje år till följd av olyckor eller hårt väder. Organisationen World Shipping Council anger antalet som tappas till 350 och antalet som förloras i samband med fartygsolyckor till 325.

Dessa containrar flyter ibland omkring på ytan och utgör fara för andra fartyg. Andra sjunker med sitt innehåll medan ett okänt antal öppnas och släpper ut allt från badankor till hockeyhandskar.

Världshaven är också nedskräpade med plast som fångats i de stora system av strömmar som likt motorvägar drar fram över haven. En sådan ström kallas Indian Ocean garbage patch som för med sig miljontals små plastpartiklar, restprodukter från vårt civiliserade samhälle, så små att de inte kan misstas för något de från ett kraschat flygplan.

Men havsströmmarna låter också betydligt större föremål bjudas på resor runt stora delar av vårt klot. Att skilja vad som är en del från ett flygplan och vad som bara är vanligt skräp är nästan omöjligt utan att först ha tagit sig till platsen.

Mystiken kring flight MH370 har också skapat sin egen mytologi på nätet och just nu sprids en ”annons” som påstås vara från Malaysia Airlines och från tiden före olyckan. Ni kan se den här ovan. Men annonsen är givetvis ett slags photoshoppad galghumor som numera dyker upp i samband med större händelser.

Mysteriet med MH370 är när detta skrivs ännu inte löst. Och ni som läste min artikel på DN.se i går vet att alla flygplan som försvinner inte alltid hittas.