Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-28 08:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2014/05/07/stor-meteor-over-kanada/

MÄRKLIGHETER

Stor meteor över Kanada

En nästan ett ton tung sten från rymden lyste upp himlen över Toronto i Kanada och delar av delstaten New York i USA i söndags. Och rymdstenen fastnade på film när en bilist med kamera på instrumentpanelen fick den framför bilen – fast många mil upp i luften.

På filmen syns det lysande föremålet falla över den blå himlen för att tillfälligt försvinna bakom ett moln och sedan åter komma fram.

Och rymdstenen gick inte bara att se utan hördes också över hela Torontoområdet när den gick in i atmosfären vid 16.15-tiden.

– Barnen var ute när de fick höra den, berättar Jay Callaghan i Peterborough för sajten Global News.

– Själv var jag inomhus när rummet skakade till.

American Meteor Society fick ta emot mängder av ögonvittnesrapporter och en astronom vid Western University, Margaret Campbell-Brown, säger till sajten ljudvågorna kunde uppfångas av universitetets instrument.

– Rymdstenen borde ha vägt mellan ett par hundra kilo upp till ett ton, säger hon.

Söndagens rymdkrock är ännu en påminnelse om att vi jordbor lever i en rymd som med jämna mellanrum skickar stora sten- och järnklumpar mot oss. Det skydd vi har, jordens 100 kilometer tjocka atmosfär, är effektivt när det gäller mindre block som kommer i vår väg men, som i Tjeljabinsk 2013, med jämna mellanrum blir kollisionerna betydligt mer dramatiska.

För att få ett begrepp om hur våldsamma träffarna kan bli räcker det med att titta på vår egen måne som är översållad med kratrar efter sådana krockar. Månens brist på skyddande atmosfär gör att varje träff också när hela vägen till ytan. Att vi som enda skydd har ”lite luft” kan tyckas i minsta laget men fungerar alltså riktigt bra.

När det gäller mindre bumlingar vill säga.