Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 05:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2014/06/04/stortande-plan-eller-meteor/

Clas Svahn bloggar om märkligheter

Störtande plan eller meteor?

Så var det dags igen. Ännu ett spår efter det försvunna malaysiska passagerarplanet MH370. Den här gången en brittisk seglare som verkar ha befunnit sig under den bana som planet antas ha tagit.

Men frågan är vad Katherine Tee, som satt vakt den där natten ombord på familjens segelbåt, egentligen såg.

Det enda som en utomstående har att gå på är det Katherine Tee själv har skrivit på ett forum för seglare, Cruisers forum. Men läser man den blir man inte så mycket klokare.

Vi får inte veta vilket klockslag observationen gjordes och vi får heller inte veta exakt vad hon såg eller hur länge hon såg det. För en person som utrett uforapporter i 40 år är detta minst sagt frustrerande och utan dessa uppgifter går det inte att säga något säkert alls.

Tee skriver att det hon såg liknade ett ”utdraget plan som lyste orange och med ett spår av svart rök efter sig”. Men också att hon tolkade det hela som en meteor. Till tidningen Phuket Gazette säger hon att hon såg ”konturerna av ett plan” och att detta verkade längre än ett normalt flygplans.

Det som går att utläsa av hennes text på forumet visar att det precis lika gärna kan ha varit av en rymdsten på väg att brinna upp i atmosfären. Den teckning man skulle önska att hon gjort lyser med sin frånvaro.

Hon skriver också att hon uppfattade att det hon såg befann sig på halva den höjd som de flygplan hon sett passera samma natt flög på, vilket skulle innebär omkring 5.500 meter. Men att bedöma höjden till ett föremål i mörker är omöjligt och allt Katherine Tees uppgifter säger är att det ljusfenomen hon såg genom sin storlek verkade närmare än annat hon sett.

Sedan kan jag inte låta bli att undra varför hon inte berättar var det flygande ljuset (”störtande planet”) tog vägen? Om det var MH370 borde brinnande delar av det ha fallit i havet, eller om det var långt borta, försvunnit bortom horisonten. Men inte heller det för vi veta.

Nej, det var nog inget brinnande flygplan hon såg där från segelbåten.

MH370 försvann den 8 mars i år och ännu finns det inga spår efter planet eller dess 239 ombordvarande.