Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-03 18:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2014/06/05/anglar-mitt-ibland-oss/

Märkligheter

Änglar mitt ibland oss?

När docent Gunnar Hillerdal i mitten av 1970-talet ställde frågan fick han som svar att 1.200 svenskar ansåg sig ha sett eller hört Jesus. Vilket kan verka lite överraskande. Inte minst eftersom ingen egentligen vet hur Jesus såg ut. Någon närmare beskrivning av honom finns inte i Bibeln.

När nu Inger Waern från Mariestad (ja, jag känner henne), skriver om människors möten med änglar så visar det sig att en rad svenskar säger sig ha sett också dessa bibliska varelser. Men få beskriver dem som de vykortsvackra väsen som är den allmänna bilden.

Glorior, vita klädnader och vingar finns i Inger Waerns tidigare böcker i ämnet (trots att några vingar inte beskrivs i Bibeln) men den här gången får vi möta änglar intill förväxling lika människor som oväntat dyker upp och hjälper en person i nöd. För att inte sällan försvinna i tomma intet när personen vänder sig om för att se var hjälparen tagit vägen.

Själv kan jag inte undgå att tänka tanken att några av dessa änglasnälla män och kvinnor kanske är helt vanliga människor som utfört ovanliga oegennyttiga insatser för en okänd medmänniska. Men visst finns det berättelser som får en att undra.

Den nya boken, ”Änglar som gäster” (Semnos förlag), bygger på människors berättelser om möten eller budskap som påverkat deras liv. Händelser som de väljer att tolka som ingripanden från gud, antingen direkt eller via änglar.

För Inger Waern och dem som skrivit till eller talat med henne, är änglar något fysiskt och påtagligt. Och det är inte konstigt att människor väljer att berätta vad de själva varit med om. Med en egen gudstro blir Inger Waern en god lyssnare och sympatisk uttolkare men kanske inte alltid en bra ifrågasättare för oss som vill veta lite mer.

Visst reser hennes fjärde änglabok många frågor som en icke-troende kanske inte hittar svaren på lika enkelt som Inger Waern själv. Varför upplever människor att en högre makt griper in i deras liv också när det gäller bagatellartade händelser som att få en fläktrem lagad eller för att få hjälp med ett påkört rådjur?

Men det finns guldkorn i de berättelser som handlar om livsavgörande händelser där människors liv förändrats och kanske räddats. För här tar sig tron rent fysiska uttryck som när en man berättar hur en hans bil tvingats ut i dikesrenen och hur detta räddat livet på honom trots att han först försökt att svänga tillbaka upp på vägen.

Inger Waern har samlat ett åttiotal upplevelser, de flesta korta och utan att vi får känna personerna bakom dem. Istället är det själva berättelsen som står i fokus. Där kan jag sakna en fördjupning kring den person och den miljö som han eller hon lever i. Ingen människa är ju en ö utan vi påverkas alla av det som finns omkring oss. Nu blir det lite skissartat.

Drygt sextio av berättelserna har Inger Waern fått i första hand medan sex är andrahandsåtergivningar och fyra, som dessutom är ganska omskakande, kommer från en och samma person vilket får mig att reagera med viss skepsis.

För mig är boken trots dessa invändningar intressant och ger en bild av en verklighet som många kanske trodde tillhörde en förgången tid. De flesta vi får möta har en stark tro och flera berättar om hur de fått sina böner besvarade. I ett fall bad den vuxne ett barn att be till Gud för att regnet skulle sluta så att han kunde måla klart sitt hus. Om den historien är sann är det inte utan att man undrar hur Gud hinner med allt.