Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-28 21:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2014/06/13/fredag-den-13/

Märkligheter

Fredag den 13

Fredag den 13 är inte en dag som alla andra. Och dagens fredag den 13 juni har kunnat bjuda på en extra krydda, nämligen fullmåne. Mer olycksbådande än så blir det knappast för den som vågar ge sig ut i mörkret.

Det dröjer faktiskt ända till 2049 innan en ostrund måne går upp över denna otursdag igen.

Men fredag den 13 är inte den olycksdag som man skulle kunna tro. När försäkringsbolaget Trygg-Hansa för ett par år sedan undersökte hur många skadeanmälningar som kom in denna dag visade det sig att antalet anmälningar faktiskt var färre än en vanlig fredag.

Tänkbar orsak: Vi ser oss helt enkelt lite extra mycket för.

Å andra sidan noterade bolaget att det inträffade något fler bilstölder denna dag än andra dagar.

Själv är jag måttligt imponerad av sådana undersökningar. Det finns säkert andra siffror från andra försäkringsbolag och själv har jag aldrig märkt att tillvaron skulle vara särskilt mycket svårare just en sådan här dag än andra.

Kanske inte så mycket lättare heller för den delen.

Men fredag 13 är en spännande dag som givit namn åt filmer och minst en roman, ”Friday the 13th”, som gav siffran och dagen ett dåligt rykte.

Varför just fredagar med detta ojämna nummer skulle vara särskilt utsatta för elände är inte så lätt att veta. Att det var 13 vid bordet när Jesus förråddes är ett spår. Att Jesus korsfästes på långfredagen ett annat. Att Tempelherreorden nästan utplånades just en sådan dag år 1307 ett tredje. Att man ofta hängde folk på fredagar under medeltiden ett fjärde.

Att fredagar är sista arbetsdagen i veckan och alla längtar efter att den äntligen ska ta slut kanske en modernare variant.

Det mesta här i livet har ju två sidor. När jag skriver detta så pågår VM-matchen i fotboll mellan Spanien och Nederländerna (eller Holland som vi lite slarvigt säger). Allt tyder på att de spanska tidningarna kommer att kunna jämra sig över hur denna otursdag drabbade landslaget med all kraft. Medan de nederländska kan notera det rakt motsatta.

Tur och otur är slumpens skördar. Att det råkar hända olyckor och elände också på fredagen den 13 är helt i sin ordning.