Världsufodagen - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Clas Svahn bloggar om märkligheter

Världsufodagen

I dag är det världsufodagen – som skapades av en nätsida 2001. Alltså en dag där vi alla ska göras medvetna om att ufo är ett verkligt fenomen som är värt att ta på allvar. Vilket är bra. Det skadar aldrig att diskutera det okända. Själv har jag gjort det i två lokalradiointervjuer i dag och en tidningsintervju i går (som publicerades i dag). Och i kväll ska jag prata om ämnet i Studio 1 (som finns att lyssna på här).

Men varför just den 2 juli?

Inte helt oväntat hänger datumet ihop med den så kallade Roswellkraschen 1947 som vissa menar ska ha ägt rum detta datum. Historien om kraschen i öknen utanför Roswell har i dag antagit närmast mytiska proportioner och av de mest övertygade ses den som beviset för att jorden har besökare från rymden. Av skeptikerna ses den som en kraschad väder/militär-ballong.

I vilket fall så är det långt ifrån säkert att den 2 juli verkligen är rätt datum att fira något på. Det vi vet säkert, och som båda sidor ser som en sanning, är att bonden Mac Brazel den 5 juli 1947 hittar en del underliga vrakspillror på sin mark. Något verkade ha störtat. När han plockar upp dem är några gjorda av en metall som beter sig underligt och en del annat av balsaträ.

Men skedde detta verkligen den 2 juli? Just den saken har ingen den minsta aning om. Vi vet att radaroperatörer i området såg svåridentifierade föremål på sina skärmar redan den 1 juli och att ett gift par från Roswell, som ligger i New Mexico, såg något som liknade ett flygande tefat den 2juli, att ytterligare radarobservationer gjordes den 3 juli samt att den 4 juli (nationaldagen) bjöd på ett kraftigt åskväder i trakten och att flera personer då såg ett ljusfenomen falla från skyn.

Så varför den 2 juli? Inte en susning. Men som kanelbullens dag kan ju ufofrågan givetvis passas in i almanackan vilken dag som helst på året.

Själv tycker jag att ett annat datum passar betydligt bättre, nämligen den 24 juni. Det datumet 1947 gjorde privatflygaren Kenneth Arnold en observation över Kaskadbergen i den amerikanska delstaten Washington som skulle komma att förändra vår historia.

Det Kenneth Arnold beskrev var hur nio föremål, som han först trodde var jaktplan, kom flygande långt framför hans flygplan. Han uppskattar avståndet till dem till 16 mil och det är bara tack vare att de blänker i solen som han upptäcker dem.

Formationen flög lite ojämnt, som när en båt snabbt far fram över vatten beskrev Arnold det hela senare. Men det var en annan jämförelse som kom att fastna i det allmänna medvetandet: De flög som när man kastar ett tefat över vattnet.

Begreppet ”flygande tefat” myntades och snart rapporterades hundratals observationer av dessa från hela USA.

Nu räknade Arnold med att han befann sig 40 kilometer från dessa föremål när han var som närmast. Vilket också det är långt. Faktiskt fyra gånger så långt bort som ett vanligt passagerarplan är när det passerar över oss. Men oavsett detta så skapade Kenneth Arnold ett uttryck som skulle komma för att stanna.

Numera säger de flesta ufo när fenomenet kommer på tal. Ordet startade som en förkortning, UFO, och har sitt ursprung hos det amerikanska försvaret som i början av 1950-talet behövde ett begrepp för att beskriva dessa fenomen. Förkortningen är bra och betyder kort och gott unidentified flying object, alltså oidentifierat flygande föremål, men har med tiden blivit synonymt med utomjordiska rymdskepp vilket är mindre bra.

Av det skälet har många ufoundersökare arbetat på att hitta ett annat begrepp men trots idoga försök har detta knappast lyckats. Det närmaste är kanske UAP som ska utläsas Unknown Aerial Phenomena eller okända fenomen i luften, men dessa tre bokstäver har inte nått fram till allmänheten.

Så vi lär få fortsätta att använda ufo men det finns skäl att påminna om att detta alltså inte nödvändigtvis måste vara besökare från andra världar. Ufo betecknar något som vi trots efterforskningar inte har kunnat få svaret på.

Vad dessa fenomen kan vara har vi nu alltså möjlighet att diskutera. Hela dagen!

En som försökte hylla den världsufodag var Indiens finansminister Arun Jaitley som i ett Facebookinlägg i dag skrev: ”This day is celebrated to raise awareness about the existence of UFO's and with that intelligent beings from outer space.” Något som fick rätt många indier att gå i taket, skriver Reuters.

Bara timmar senare hade inlägget tagits bort. Och lika bra var väl det. Ufofenomen finns givetvis. De behöver inte erkännas. Den gode finansministern har som så många andra blandat ihop ufo med utomjordiska rymdskepp.