Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-25 01:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2014/09/13/en-gardstomte-berattar/

Märkligheter

En gårdstomte berättar

Tusen år är en lång tid också för en gårdstomte och det är inte konstigt att hans tid som människa, under vikingatiden kring år 1000, ibland känns lite blek och avlägsen. Men när etnologen Ebbe Schön låter sin tomte berätta så är minnena ändå ofta klara och speglar såväl vår egen tid som de år som gått och vars händelser numera inte ens kan återfinnas i historieböckerna.

”Gårdstomtens långa minne” (Carlssons) är en skönlitterär resa genom fakta och myter där Ebbe Schöns pacifism och människokärlek blir till självklara delar. Gårdstomten, som av en slump verkar ha levt sitt liv på en gård i Bohuslän där Ebbe själv mycket väl kan ha växt upp, minns människor och händelser som i stort och smått ger en bild av oss själva.

För frågan är om vi egentligen har förändrats så mycket sedan vikingarna for i sina drakskepp över haven. Är vi inte i själva verket, som författaren sa till mig i en intervju 2003, bara stenåldersmänniskor som går runt och pratar i mobiltelefoner. Den moderna fernissan är ytlig och försvinner snabbt när vi utsätts för hot eller stress.

Jag måste säga att jag läste boken med stor behållning. Kanske just för att Ebbe Schön ser saker som vi andra inte har lika lätt för att upptäcka. Han ser människans litenhet men också dess storhet. Litenhet eftersom vi trots allt lever på en jord där så många andra krafter verkar och mot vilka vi alltför ofta kämpar. Storhet eftersom vi alla betyder så enormt mycket för våra nära och kära och för alla de människor vi kommer i kontakt med under våra liv.

Vi betyder alla något. Vi sätter alla våra avtryck, hur dessa ska se ut är upp till oss att bestämma.

Ebbe Schöns gårdstomte värderar alla människor lika. Och då menar jag inte bara hög som låg, rik som fattig, invandrare som urinvånare. Nej, han ser också hur människor som föregått oss andra och som strävat på jorden långt före vår tid närt samma drömmar och haft samma känslor som dem vi själva har.

Det är en kunskapsrik resa som den tidigare chefen för Nordiska museets folkminnesavdelning ger oss. Årtal och namn är verkliga men vävs samman med fiktion som gör kunskapen lätt att bära.

”Gårdstomtens långa minne” är en bok som med mjuka händer för sina läsare genom tusen år av svensk – nordisk – historia. Ett annat fokus än vi är vana vid.

Och att det blev just en tomte som får berätta är egentligen precis som ska det vara. För som Ebbe Schön själv har sagt så vore det ju himla konstigt om det inte fanns tomtar med tanke på hur mycket som skrivits om dem och hur många som trott på den under tiderna. I vilket fall så blir bokens tomte så verklig som en litterär gestalt nu kan bli.