Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 05:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2014/11/07/ett-ufo-pa-tre-hjul/

Clas Svahn bloggar om märkligheter

Ett ufo på tre hjul

På eftermiddagen den 10 juli i år var en 70-årig kvinna på väg i sin bil längs väg 134 mot Kisa i södra Östergötland. När hon närmade sig samhället västerifrån mötte hon en farkost på väg åt andra hållet. En farkost som fick henne att haja till. När hon tittade på den såg hon hur en varelse tittade tillbaka mot henne genom en glasad kupa.

Långt senare i en intervju med Corren i Linköping beskrev hon det som hänt på det här sättet:

”Det var snöplogsformat framtill och påminde om en fiskstjärt där bak. Föremålet var lågt, med en glas- eller plastkupa upptill. I kupan satt något som påminde om en gestalt. Vi hade ögonkontakt.”

Själv fick jag tips om artikeln av en arbetskamrat på DN och skickade den omedelbart vidare till UFO-Sveriges undersökare, Johan Gustavsson och Tobias Lindgren. De besökte kvinnan på platsen för observationen och genomförde en intervju. Kvinnan gjorde en skiss av farkosten som bekräftade hennes beskrivning för tidningen.

Det rådde ingen tvekan om att kvinnan faktiskt sett något verkligt. Ett fysiskt föremål som dessutom verkade bemannat. Men vad var det?

En lustig detalj i sammanhanget är att jag själv lett en kurs för UFO-Sveriges fältundersökare bara några kilometer från platsen för observationen några veckor innan jag kunde läsa om den i tidningen.

Johans och Tobias gemensamma arbete gjorde att de hittade en artikel i en Smålandstidning där en grupp cyklister intervjuats i samband med att de stannat till i Växjö. Gruppen var på väg runt Östersjön på en drygt 3.000 kilometer lång rundtur som startade och slutade Lübeck. Efter Växjö skulle de ta sig till Linköping. En etapp som startade den 10 juli!

Nu var det inte vilka cyklister som helst. Rundan de cyklade kallas för The Great Baltic Sea Ride 2014 och de cyklar de använde sig av kallas velomobiler, alltså ett slags cyklar med kaross där föraren halvligger omsluten av en huv som går att dra ifrån.

Det är inte svårt att förstå att dessa fordon väcker uppseende.

Men frågan var: Befann sig dessa cyklister i trakten av den plats där kvinnan gjorde sin observation? När vi kollade rutten på cyklisternas hemsida visade det sig att de skulle ha svängt av drygt en kilometer för platsen för observationen. Nära alltså, men inte klockrent.

Så jag ringde upp arrangören, Josef Janning i Bonn, som var vänlig nog att skicka ut en karta med observationsplatsen till de 18 deltagarna. Och då blev det napp! En av cyklisterna hade råkat missa avfarten och fortsatt mot Kisa men vänt och kört tillbaka – och då hade han passerat platsen några minuter efter 15.

Tack vare gps ombord gick det att pricka in allt i tid och rum. Då hade mannen trampat öster ut i sin vita velomobil med huva och små fönster där föraren kan se ut. Att han mötte kvinnan kunde han givetvis inte minnas.

Men det råder ingen tvekan om att det var velomobilen på bilden här ovan som kvinnan mötte. Hennes beskrivning är klockren och ingen kan säga något annat än att det är ett mycket ovanligt fordon som kan få vem som helst att börja fundera. Ni kan se hennes teckning av föremålet här nedan.

För Corren och Norrköpings Tidningar innebar nyheten en rad läsarkommentarer och nya rapporter. Observationer som visserligen inte hade inträffat vid samma tidpunkt som kvinnan gjorde sin utan längre tillbaka i tiden. Detta plötsligt inflöde av ufoiakttagelser fick P4 Extra att ringa upp mig och så fick jag förklara att det nog inte var någon våg av rapporter om okända flygande föremål över Kisa.

En sak är i alla fall lätt att konstatera: Ibland är förklaringarna till en observation till och med konstigare än observationen i sig själv verkade vara från början.