Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-15 12:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2014/11/10/hela-himlen-i-hyllan/

Clas Svahn bloggar om märkligheter

Hela himlen i hyllan

Varför ska man köpa en bok när allt redan finns på internet? Den frågan ställer sig många i dag och valet är inte alltid till bokens fördel. Själv är jag inte bara en bokmal utan också en samlare av böcker. Det finns få saker som får mina fingrar att klia på samma sätt som en spännande bok.

Men ändå, varför kånka hem tunga böcker när man kan få veta det mesta genom ett klick med musen? Finns inte alla fakta redan där – gratis?

Givetvis finns det också hela böcker där ute, färdiga att tankas hem. Inte sällan utan att författaren ifråga får ett nickel för det. Så även om de finns där så finns det goda skäl att fortsätta köpa böcker.

Det viktigaste skälet är att bakom en bok finns en författare som ägnat rätt många timmar åt att samla, kolla och sammanställa något i för en läsare begriplig form. Författare som vi lär känna genom åren och som vi också lär oss lita på.

Boken lever i dag ett farligt liv och det är bara att hoppas att den ska överleva i symbios med nätet. Båda behövs och båda har sina fördelar. Och om ni tittar på Huffington Posts långa intervju med Stephen King i dag så nämner King en fördel med böcker som inte ska undervärderas: Om man tappar en bok i toastolen så kan man plocka upp den och torka den. Vilket är betydligt svårare om det hade rört sig om en läsplatta.

En bok som har överlevt trots den benhårda konkurrensen från internet och diverse stjärnprogram (i mitt fall Starry Night) är Per Ahlins ”Astronomisk kalender” (Norstedts) som troget utkommit sedan 1993. Här kan även en oerfaren läsare som är nyfiken på vad det egentligen är som syns på himlen snabbt få hjälp.

Som sina föregångare är boken pedagogiskt upplag där varje vecka får sitt uppslag med kartor, illustrationer och korta texter om vilka planeter som syns, om det skulle vara en meteorskur på gång och när solen och månen går upp och går ned. Plus en vanlig almanacka med datum och namn.

Något lika elegant och lättöverskådligt är svårt att hitta på nätet och jag tvekar aldrig att införskaffa Ahlins bok när senhösten står för dörren.

Det roliga med boken är att den är anpassad för den som bara har sina egna ögon och möjligen en enkel handkikare att spana med. Något liknande finns inte på nätet om man inte skaffar sig ett astronomiskt program, vilket kanske kan vara i mesta laget för den som inte behöver veta namnet på varenda stjärna ned till 15:e magnituden.

Per Ahlins bok står alltid i en hylla nära mig, klar att plocka fram när jag snabbt behöver veta hur läget på himlen är just i dag.