Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Clas Svahn bloggar om märkligheter

Var försiktig med solmörkret

solmorker2015

Fredagen den 20 mars inträffar ett vackert naturfenomen högt över våra huvuden. En stor del av solens skiva kommer då att döljas bakom månen.

Solförmörkelsen om drygt två veckor kommer att gå att se från hela Sverige, om bara vädret tillåter. Under ett par timmar glider månskivan framför solen för att som mest täcka 93 procent om man bor i Kiruna och 84 procent om man bor i Lund.

Månen kommer alltså inte att förmörka hela solen för oss som bor i Sverige. För att se hela solskivan försvinna måste man bege sig till Färöarna eller havet norr om, där också ett antal solförmörkelseexpeditioner kommer att befinna sig.

Totaliteten, alltså där man kan se solskivan släckas helt, ritar en kurva av skugga i havet med start söder om Grönland och stopp norr om den istäckta ön.

I Sverige får vi alltså nöja oss med det näst bästa, en partiell förmörkelse.

En solförmörkelse är ett naturens under som inträffar när månen passerar mellan jorden och solen – men betydligt närmare jorden! – om de tre ligger på en rak linje i rymden. Något som äger rum i genomsnitt två gånger per år någonstans på jorden.

Men jorden är stor och platserna där man kan se en förmörkelse varierar kraftigt. Senast vi svenskar kunde njuta av en total solförmörkelse var den 30 juni 1954 och nästa får vi vänta på tills den 16 oktober 2126.

Eftersom vi bor i ett avlångt land inträffar förmörkelsen på olika tider och är olika stor från söder till norr. I Lund inleds den 09.41 och avslutas 12.00, i Göteborg inleds den 09.43 och avslutas 12.00, i Stockholm inleds den 09.51 och avslutas 12.07 och i Luleå inleds den 10.01 och avslutas 12.13.

Förmörkelsen kommer att vara som störst vid 11-tiden, lite varierande från den plats man bor på. Siffrorna inom parentes visar hur stor del av solen som skyms av månen:

Lund: 10.49 (84)

Göteborg: 10.50 (85)

Stockholm: 10.58 (85)

Luleå: 11.07 (90)

Siffrorna är tagna från sajten Stjärnhimlen.se där du också kan räkna ut en del andra saker när det gäller förmörkelsen.

Nästa gång en lika fin partiell (ringformig den gången) solförmörkelse inträffar i Sverige är år 2039, skriver tidskriften Populär Astronomi på sin webbplats. Och kanske känns det lite länge att vänta tills dess. Så passa på nästa vecka!

Men. Som vanligt är detta ett skådespel som man måste vara försiktig för att kunna njuta av. För även om delar av solljuset täcks bort är vår närmaste stjärna fortfarande mycket stark och att titta rakt in i den skadar ögonen. Solen är så stark att det räcker med att en procent av dess yta syns för att man ska skada ögat.

Vanliga solglasögon hjälper inte och det hjälper heller inte att kisa – här gäller det att ta till mycket starka skyddsmedel.

En metod är att skaffa ett par svetsglasögon men allra bäst är ett par specialglasögon som går att beställa eller som följer med som bilaga i en del populärvetenskapliga tidningar.

Ett annat sätt är att projicera solen genom en vanlig kikare – men absolut inte titta igenom den! Metoden är riktigt enkel och det gäller bara att ta fram ett vitt papper som kikarens bild av solen kan visas på. Bäst är att montera kikaren på ett stativ men det är något som de flesta inte har så då gäller det att hålla den i händerna, så stadigt det bara går.

Den som inte har någon kikare eller hittar några specialglasögon kan göra ett litet hål i ett papper och sedan låta solen skina genom det på ett annat papper. Då fungerar det hela som en hålkamera och bilden av den förmörkade solen kommer att kunna ses utan risk för ögonen.

Tänker du ta bilder av solförmörkelsen gäller det också att skydda din kamera eftersom den digitala sensorn inte mår bra av att riktas rakt mot solen. Här finns särskilda filter att köpa. Och även här gäller det att vara försiktig och inte titta på solen genom kameran om den saknar filter.

Ibland är det inte lätt att njuta av naturen.

PS: Bilden ovan visar ett par skyddsglasögon som tidskriften Illustrerad Vetenskap skickar ut med  sitt senaste nummer. Bilderna omkring dem visar två partiella förmörkelser som jag fotograferat i maj 1975 och i juli 1990. Längst ned i bild är ett par skyddsglasögon från den totala förmörkelsen 1954.