Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-24 05:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2015/04/15/smallen-vid-trosa-annu-utan-forklaring/

Clas Svahn bloggar om märkligheter

Smällen vid Trosa ännu utan förklaring

Klockan 20.30 i lördags (11 april) small det ordentligt i skärgården utanför Trosa. En smäll som hördes till Vagnhärad, Mörkö och Södertälje har ännu inte fått sin förklaring.

Bengt Ivarsson som bor på Öbolandet, 75 meter från vattnet, sydost om Trosa har utsikt över södra Fågelöfjärden mot Hänö. Klockan 20.30 i lördags satt han och tittade på Babben Larsson på teve då det plötsligt hördes en våldsam explosion:

– Det var tungt som en bomb och det skakade i berggrunden så att det kändes i hela huset. Jag tänkte ”mina” men jag vet inte, smällen var väldigt hög och de bara skakade till! Sedan ringde den närmaste grannen direkt. Min syster inne i Trosa, som har utsikt mot vattnet, hörde hur det skallrade i rutorna, säger Bengt Ivarsson.

Drygt en kilometer längre söder ut satt Anders Boije i sin sjöbod på Hänö då smällen kom:

– Det dundrade till i huset och lät som när åskan slår ned i Laberget bakom mig men då brukar jordfelsbrytaren slå av och det gjorde den inte. Men jag tror inte smällen kan ha kommit från vattnet, då borde den inte ha hörts så långt. Jag tror att den kom uppifrån, säger han.

Den våldsamma smällen har ännu inte fått någon förklaring även om spekulationerna är många.

Vi vet i alla fall vad det inte var:

1. Det var inget svenskt eller utländskt flygplan som gick igenom ljudvallen. Det har försvaret kunnat avfärda. Trots den förklaringen har ryktet gått om att någon sett Jas Gripen-plan i området vid tillfället. Men de plan som sågs flög över Rönninge på väg öster ut klockan 17.20: ”De flög på bara några hundra meters höjd och var borta på tre sekunder”, säger Peter Burnert som såg roten med Gripenplan dåna fram över villan i Rönninge. Tio minuter senare lade han ut den omskakande upplevelsen på Facebook.

2. Det var knappast någon gasexplosion från havsbottnen, vilket inträffar då och då, eftersom smällen var för kraftig. Jag har själv undersökt ett antal sådana explosioner genom åren och gas kan kasta upp stora mängder vatten när den exploderar på det sättet, men själva smällen brukar mildras av vattnet och får inte hus att skaka.

3. Det var inte åska enligt SMHI och Uppsala universitet har inte registrerat något jordskalv.

4. Det var ingen rymdsten som gick in i atmosfären och exploderade, vilket också det händer då och då och som kan skapa ljudbangar. Uppsala universitets institution för fysik och astronomi har en kamera som letar efter stora meteorer men den kunde inte se någon sådan vid det aktuella tillfället. Inte heller professor Ludwik Liszka, som har instrument som lyssnar efter sådana bangar, har registrerat något den kvällen.

5. En svensk mina som av misstag briserat är inte troligt eftersom minfälten i området har avvecklats.

Kvar finns: En gammal mina från andra världskriget som exploderat eller någon ljusskygg person som sprängt utan tillstånd. Bengt Ivarsson säger sig också ha hört en båt köra in mot Trosa strax efter det att han kommit ut ur huset bara någon minut efter det att detonationen hörts. Också Anders Boije talar om en båt som passerat området, men då 20 minuter efter smällen.

Och även om sprängda ryska ubåtar och annat liknande diskuterats i olika forum så är det tveksamt om en smäll under vattenytan kan få rutor att skallra i Trosa ett antal kilometer därifrån.

Lustigt nog, vilket Magnus Söderström som läst den här bloggen noterar, så inträffade en liknande händelse nästan exakt för elva år sedan. ”Vid elvatiden på onsdagsförmiddagen skakade Trosa innerstad till och ett dovt muller hördes utifrån skärgården”, inledde Södermanlands Nyheter en artikel den 5 maj 2004. Ingen militär aktivitet och ingen åska den gången heller.

Det är alltså långt ifrån första gången som mystiska smällar har hörts utan att någon orsak har kunnat hittas. Den 21 februari hördes en våldsam detonation på västra delen av Norrköpings innerstad och ett par liknande smällar hördes tidigare i år, den 12 februari och den 29 januari.

Den 21 mars hörde invånarna i Finspång en kraftig smäll som fick husen att skaka. Den 5 februari 2014 smällde det i Gävle och den 24 oktober 2014 smällde det i Västerås utan att man hittade något orsak.

Och går man tillbaka i tiden hittar vi en kraftig smäll över hela Skellefteå med omnejd den 31 oktober 2011 och polisen blev nedringd. Någon förklaring hittades inte. Eller varför inte Södertälje den 22 december 2008 då till och med en polispatrull kände skakningarna.

Det finns en lång rad andra exempel. Och en sak är säker, det lär fortsätta smälla. Vad som orsakade lördagens smäll är ännu så länge skrivet i stjärnorna.