Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 17:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2015/12/26/rokring-fick-bilister-att-titta-upp/

Clas Svahn bloggar om märkligheter

Rökring fick bilister att titta upp

Klockan 15.30 i dag (26/12) blev Lugnås väster om Mariestad plötsligt något mer än ett lunchstopp för hungriga bilister. Europavägen mellan Stockholm och Göteborg bromsas in för att bilisterna ska kunna passera E3 Baren i lugn och ro eller rent av bromsa in för att äta där. Något som jag själv gör då och då.

Men i dag hände det något helt annat när trafikanterna susade förbi.

– Jag var på väg mot Uddevalla med min pappa och mamma när vi fick se en rökring som steg upp över trädtopparna. Jag tog några bilder på den med min mobil, berättar Felicia Sjöholm.

Och det var många som såg rökringen. Också våra kollegor Aftonbladet och Expressen fick in bilder från förvånade bilister. Och den verkar ha dykt upp på Europavägen i höjd med Nimbusfabriken där det tillverkas båtar.

– Jag hörde en smäll eller ett skott vid 15.30-tiden, säger Carina som bor någon kilometer från båtfabriken.

Och just det tyder på att någon tänt på något brännbart i en bensintunna eller något liknande. Ett pang och sedan stiger rökmolnet mot skyn.

Det är knappast första gången som rökringar dyker upp på det här sättet. Jag har själv skrivit om flera sådana genom åren och svaret brukar vara en av två saker:

1. Ett utsläpp från en industriskorsten. Till exempel när ett kraftvärmeverk startas.

2. Någon har stoppat brännbart material i ett bensinfat och tänt på.

Och den här gången var svaret nummer 2. För klockan 20 ringde Nebil Gul på E3 Baren och berättade att han visste vad det var som hade hänt:

– Jag har pratat med några personer som var med när en man som bor nära Nimbusfabriken tände på en del brännbar vätska och gasol som han hade i ett rör. Och det var ur röret som den stora rökringen sedan steg upp, berättar han.

Nebil Gul tror att mannen, som är känd som kreativ ”uppfinnare” lokalt och inte sällan ses cykla omkring på sin tvåvåningscykel på E20, till bilisterna förvåning även det, tränar för något större:

– Vi får se till nyår, säger han.

Minnesgoda läsare kommer kanske ihåg en scen ur SVT:s serie ”Allt för Sverige” där två av deltagarna ägnade sig åt att ”sänka skepp” i form av att spränga små konstgjorda ubåtar. Det var i avsnitt 4 som ni kan se på SVT Play. Spola fram till 54.13 så ser ni hur en sådan här ring bildas.

Inget konstigt. Bara en bra smäll, en del rök och så snurrar svampmolnets hatt ihop en prydlig ring av svarta sotpartiklar som efter en stund kan tvista ihop sig till ett evighetstecken.

Vackert!

Och eftersom det inte är första gången jag skriver om sådana här fenomen så kan den som orkar klicka här och läsa lite till.

En annan bild tagen av Felicia Sjöholm.