Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Clas Svahn bloggar om märkligheter

CIA öppnar sitt eget Arkiv X

sunneklot16490

Samtidigt som Arkiv X (numera omdöpt också på svenska till X-Files…) öppnar med utomjordingar redan i första avsnittet så öppnar amerikanska CIA sitt ufoarkiv för allmänheten med en tydlig hänvisning till Scully och Mulder.

Nå, öppnar och öppnar. Dokumenten har funnits på CIA:s webbplats länge men lagom till nypremiären för Arkiv X (som jag glatt fortsätter att kalla serien) så samlar man sina ufodokument snyggt paketerade på sin webbplats under rubriken ”Take a peak into our ’X-Files’”.

Och det är inte utan humor som CIA listar fem dokument som beskrivs som sådana som ”Mulder skulle älska att komma över” och fem andra som ”Scully skulle älska att komma över”.

Eftersom Fox Mulder är den som gärna tror innan han vet och Dana Scully helst vill veta innan hon tror så skiljer sig de fem en del åt.

Nu är det inga stora avslöjanden som publiceras och samtliga som gör det är mer än 60 år gamla. Inga handlingar som hotar rikets säkerhet om man säger så.

Här finns en rapport från dåvarande Östtyskland från i juli 1952 där en man och hans dotter möter två män i skinande dräkter när de är ute på en motorcykeltur i utkanten av den då sovjetkontrollerade östra delen av Berlin. Oscar Linke, som mannen heter, stannar motorcykeln och går mot männen eftersom han tycker att de ser underliga ut.

När dottern ropar, säker orolig för att pappan är på väg mot två män, som hon uppfattar som skrämmande, flyr männen in i en konformad farkost som sedan började lyfta framför Oscar Linke.

”Den flög i väg i riktning mot Stockheim”, skriver Linke som beskrivs som 48 år och tidigare borgmästare i Gleimershausen.

Linke säger också att han aldrig hade hört talas om begreppet ”flygande tefat” och att han tror att det han såg var ”en ny sovjetisk militär apparat”.

Och ja, detta var ett av de dokument som Fox Mulder skulle ha älskat.

CIA-dokumenten bjuder på en del spännande läsning. Och den som vill kika på FBI:s ufopapper kan också göra det på den federala polisens webbplats.

Samtidigt publicerar den organisation som jag själv ägnar en hel del ideell tid åt, Riksorganisationen UFO-Sverige, statistik över det år som gick. Ingen munter läsning om man heter Fox Mulder. 250 rapporter om fenomen på himlen nådde organisationen under 2015 och av dessa kunde 146 säkert eller troligen säkert identifieras som misstolkningar av naturliga fenomen.

28 är fortfarande under utredning medan 56 innehöll får få fakta för att kunna undersökas, 19 ansågs som svårbedömda och en fick en psykologisk förklaring.

Inte ett ufo i sikte med andra ord.

Men. Två av händelserna ansågs av UFO-Sveriges rapportcentral som spännande och intressanta och väl värda att utreda mera noggrant.

Den ena från Ivarsbjörke i Värmland där två kvinnor sent en natt ser ett föremål, som de uppfattar som stort som en badboll, röra sig över en åker där det gör flera ovanliga rörelser innan det vänder och försvinner i hög hastighet förbi huset där de befinner sig. Den händelsen inträffade den 7 mars 2015.

Teckningen överst i bloggen är gjord av ett av vittnena till den observationen.

Det andra fallet ägde rum i centrala Stockholm där en ung man filmade ett mycket ljusstarkt föremål nära Mariatorget den 13 augusti 2015. Ljuset från föremålet var så starkt att han knappt kunde titta på det. Efter en stund gav det sig iväg över takåsarna.

Så även om sanningen inte nödvändigtvis finns där ute så inträffar det trots allt en del spännande händelser som inte alltid är så lätta att förklara.

CIA:s bilder är inte så imponerande. Här en usel kopia, tagen från en bok (!), av Alex Birch foto från Sheffield 1962 som återfinns på sajten.

birch490bildcia