Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 01:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2016/02/08/indier-kan-ha-dott-av-rymdsten/

Clas Svahn bloggar om märkligheter

Indier kan ha dött av rymdsten

För Asterix och Obelix har det aldrig varit någon tvekan. Himlen hotar ständigt att falla över deras och övriga bybors huvuden. För oss nutidsmänniskor känns hotet inte lika påtagligt men det finns ändå anledning att vända blicken uppåt med viss oro.

I helgen hittades en sten i Ejby på Fyn som med stor sannolikhet kommer från rymden. Och under måndagen hittades ytterligare delar av meteoriten liggande på en parkeringsplats i Herlev i utkanten av Köpenhamn. Hittills har ett halvt kilo rymdsten hittats och forskare i Danmark tror att de föll någon gång i helgen.

Meteoritfynd är ovanliga och stenarna kan säljas för stora pengar, något som Danmarks geologiska museum noterat och nu erbjuder hittelön till dem som lämnar in en upphittad bit till museet.

Och vad som kommer uppifrån måste ta vägen ned mot jorden – där vi människor rör oss. Men ingen människa träffades den här gången.

Men, det finns rapporter som tyder på att människor inte går säkra. I söndags skrev indiska tidningar om en 40-årig busschaufför i Velloredistriktet i Tamil Nadu i sydligaste Indien som kan ha träffats av en sten från rymden och dödats av den.

40-åringen och en 37-årig trädgårdsmästare hade precis druckit vatten vid en skola i utkanten av Natrampalli när vittnen talar om hur de först hört ett högt ljud och sedan en smäll varefter man hittade mannen liggande på marken intill en krater på marken. Andra talar om hur de sett ett föremål, falla från skyn. Två bussar i närheten och fler rutor på skolan fick sina rutor krossade.

Enligt flera tidningar fördes 40-åringen till sjukhus med splitterskador men avled på vägen, 37-åringen och ytterligare två personer klarade sig undan med lättare skador, men en av dem förlorade sin hörsel, skriver Times of India.

Frågan är vad som dödade 40-åringen. Var det verkligen en sten från rymden? Till en början menade den indiska polisen att det rörde sig om en explosion som orsakats av att gammalt sprängämne från byggandet av skolan råkade antändas när två trädgårdsmästare eldade gamla löv.

Men sedan ändrade sig polisen och säger nu att det var ett föremål, från skyn som dödade mannen och skadade hans kamrat. Ett uttalande som styrks av National Physical Laboratory som konstaterar att det verkligen var en meteorit som dödade mannen, skriver The New Indian Express.

Den lokala delstatschefen J Jayalalithaa sa på söndagen att den omkomnes familj nu kommer att få kompensation av delstaten.

Om slutsatsen håller i sig (och man vill ju gärna att någon hittar själva meteoriten) är det första gången i modern tid som en människa dödats av en sten från rymden.

Trots alla osäkerheter är sannolikheten stor att människor verkligen har dödats av meteoriter. I en forskarrapport [Kevin Yau et al: ”Meteorite falls in China and som related human casualty events”, Meteoritics 29, sidan 867 ff, 1994.] om meteoriter som fallit i Kina räknas ett stort antal händelser upp där senar och järn, vilket syftar på järnmeteoriter, har fallit från skyn och dödat såväl människor som djur, skadat hus och gjort hål i marken:

14 januari 616: Ett eldklot föll ned från himlen och träffade rebelledaren Lu Ming-yuehs läger där ett torn som användes för att ta sig över murar förstördes och fler än tio personer dödades.

1341: Ett regn av järn föll över ett område öster om sjön Erh-hai, Kunming, Chinning och flera andra platser och dödade människor och djur, slog sönder hus och förstörde grödor.

1490: Stenar föll tätt som ett regn i Ching-yangdistriktet i Shansiprovinsen. De största vägde upp till 1,5 kilo. Tiotusentals människor ska ha dödats av stenregnet.

1639: Tiotals människor dödades när en stor sten föll på en marknadsplats. Ett tiotal hus förstördes också av nedfallet.

30 juni 1874: En stor sten föll på ett hus i Chin-kuei Shan i Ming-tung Li och dödade ett barn.

5 september 1907: Hela familjen Wan Teng-kuei krossades till döds när en sten föll över Hsin-p’ai Wei i Weng-li.

25 april 1915: En kvinna fick ena armen avsliten sedan en flera kilo tung blåsvart sten träffat henne. Sammanlagt rörde det sig om fyra till fem stenar som föll över byn Ta-yang öster om staden Mai-po.

Att mer än 10 000 människor skulle ha dödats i samband med meteoritregnet 1490 kan låta som en överdrift. Samtidigt ska man ha klart för sig att jorden med jämna mellanrum träffas av mycket stora rymdstenar som den som 1908 ödelade ett område stort som halva Gotland kring floden Steniga Tunguska i Sibirien, en händelse som vi ska återkomma till.

Om en sådan rymdsten skulle explodera över en stad skulle det utan tvekan få katastrofala följder med ett stort antal dödsoffer. Enligt flera forskare träffar stenar av Tunguskahändelsens storlek jorden en gång vart 200:e eller 300:e år. Att stenar kan falla som regn visade sig den 8 mars 1976 då en stor stenmeteorit exploderade i luften nära staden Jilin i Kina och mer än 100 fragment regnade ned. Det största med en vikt på 1.770 kilo vilket skulle ha kunnat döda åtskilliga personer om det istället hade fallit över staden.