Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-18 16:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2016/02/26/wow-vilken-upptackt-kanske/

Clas Svahn bloggar om märkligheter

Wow, vilken upptäckt! (kanske)

Kanske inte ett ”eureka” men i alla fall ett ”wow!” Och möjligen svaret på en snart 40-årig gåta.

Det var den 15 augusti 1977 som forskare vid Ohio state university i USA fick in en 72 sekunder lång signal från rymden när de lyssnade med ett radioteleskop i riktning mot stjärnhopen M55 i Skyttens stjärnbild. En signal som absolut inte borde höras där.

Upphetsat skrev professor Jerry R. Ehman ordet ”Wow!” på datautskriften av signalen. Kanske var det första tecknet på att vi inte var ensamma där ute.

Signalen kom och gick och trots ivrigt lyssnade i samma riktning lyckades ingen astronom få in signalen igen.

Men nu kanske den har fått sin förklaring. Och så fall kan vi tacka en motorvägsbro för den. Och en professor i astronomi vid St Petersburg college i Florida – Antonio Paris.

Professor Paris berättar i en intervju hur han fick sin snilleblixt när han körde under en motorvägsbro samtidigt som en lastbil passerade på vägen ovanför.

– Det slog mig att det skulle kunna ha varit ett föremål som passerade över oss, precis som lastbilen. En lastbil som vi aldrig kommer att se igen. Det skulle ha kunnat vara en komet eller asteroid som passerade, säger han i en intervju.

Utrustad med sin teori grävde professor Paris igenom Nasas arkiv i jakten på något som skulle passa. Och – han hittade två.

De misstänkta bovarna bakom signalen är två kometer vid namn 266P/Christensen och P/2008 Y2 (Gibbs) som passerade mellan teleskopet i Ohio och M55, fast oändligt mycket närmare jorden, samtidigt som professor Ehman tänkte ”Wow!”.

Nu dröjer det tyvärr 600 år innan de båda gör om samma förbiflygning men om två år kommer de i alla fall nära jorden igen. Först ”Christensen” i januari 2017 och sedan ”Gibbs” senare samma år.

– De fanns där exakt det datumet och tiden och i grannskapet från det område där signalen fångades upp, säger Antonio Paris.

Så nu är det ”bara” att lyssna igen.

Och frågan återstår: Kommer de två kometerna att ge ifrån sig den signal som väckte så stor uppståndelse 1977. Återstår att se.