Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 15:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2016/02/29/forsent-skjuta-pa-skottdagen/

Clas Svahn bloggar om märkligheter

Försent skjuta på Skottdagen

Det finns givetvis mycket att säga om en dag som börjar på Skott. Inte minst för oss som gillar rymden, science fiction och filmer med framtidstema.

Montgomery Scott, eller ”Scotty” som han kallas i serien, är en av science fiction-serien Star Treks mest namnkunniga medlemmar. För även om hans roll i serien inte är någon av de mest framträdande så vilar uppmaningen ”beam me up, Scotty” tungt över Star Trek. Problemet är bara att just den meningen aldrig uttalades i serien även om kapten Kirk gav liknande uppmaningar vid flera tillfällen.

Great Scott! Här har vi ännu en filmisk fras som satt sig i våra minnen. Men den här har verkligen uttalats av professor Emmett Brown (Christopher Lloyd) i ”Tillbaka till framtiden”-trilogin. Att Brown använder just Scott kan anspela på författaren Sir Walter Scott (som står jättestaty i hemstaden Edinburgh – i Skottland) eller möjligen på någon annan känd Scott.

Som Robert Scott (1868–1912) är också värd att minnas en dag som denna. Den engelske äventyraren och upptäcktsresanden ledde två expeditioner till Sydpolen men fick se sig slagen av norrmannen Roald Amundsen när han kom fram den 17 januari 1912. Inte roligt. Till råga på eländet dog Scott och de övriga i expeditionen när de var på väg tillbaka till basen. Vilket gjorde honom till en sann brittisk hjälte.

Och som Erik Olsson så vist påminner i kommentarsfältet här nedan så ska vi inte glömma Scott Joplin som med sin ragtimeklassiker ”The Entertainer” för alltid etsat sig in i de notoriska historieböckerna.

Skott kan också vara vattentäta och sitta i båtar (fast de måste dras hela vägen annars går det som med ”Titanic”), skjutas mot oskyldiga djur eller människor (avrådes), avlossas av idrottsmän på planer och rinkar (helst då i mål), iakttas på vårblommor i rabatten (då de skjuter i höjden), beskriva en snabbhet hos ett barn (som ibland, ibland kommer som ett sådant när man ropar) och säkert en del annat. Ryggskott ska vi inte ens nämna.

Lite utanför totalisatorn hittar vi den tidigare DN-medarbetaren Staffan Skott, numera bosatt i utkanten av Cambridge i England, en god vän och återkommande bidragsgivare i fyndighetsbranschen på DN:s Namn och Nytt-sida.

Skott är dessutom en kunnig Sovjet-/Rysslandskännare och taktfast expert på militärmusik i alla dess former. Så Skottdagen kan mycket väl tillägnas denne eminente skribent.

Så nu är skottdagen igång efter fyra års väntan. Nu är det för sent att skjuta på den.