Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-22 22:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2016/02/29/parlor-i-skyn/

Clas Svahn bloggar om märkligheter

Pärlor i skyn och tallrikar i vattnet

Det åter dags att rikta blicken något högre än de egna skosnörena. För gör man det tror SMHI att vi i dag och några dagar framåt kan få syn på ett av de vackrare naturfenomenen när det gäller vår himmel – pärlemormoln. Vackrare moln än pärlemormoln får man leta efter eftersom de, som namnet antyder, skimrar i alla färger där de belyses av solen på 20–30 kilometers höjd.

Molnen uppstår när kalla vindar från Arktis blåser in över den skandinaviska fjällkedjan som förenar Sverige och Norge. Då, när vindarna sveper från väster, bildas det lä på den svenska sidan och vågorna kan fortplanta sig till hög höjd. Där uppe bildas små droppar i kylan, droppar som fryser till is och när de träffas av den lågt stående solen förvandlas till ett tjusigt regnbågsfenomen.

Normalt håller sig dessa vackra skapelser hyfsat långt norr ut men bilden (som liknar en fågel!) här ovan togs av Anders Eriksson i Skövde på morgonen den 28 december 2012, vilket är rätt långt söder ut för att vara den här typen av moln. Men den här gången kanske molnen går att se ändå nere i Malmö.

SMHI:s meteorologer räknar med att pärlemormoln kan ses i Sverige ett par gånger om året. Och de skiljer sig från vanliga moln mer än genom sitt yttre. Enligt meteorologerna består de av svavelsyra och salpetersyra och dessutom har de en koppling till att ozonskiktet håller på att tunnas ut. Där det finns pärlemormoln finns det nästan inget ozon.

Att vi nu kan komma att se de vackra molnen i Sverige beror på en iskall, minus sjuttiogradig, vind kallad den arktiska polära virveln som rör sig på omkring 20 kilometers höjd vilken i sig påverkar ozonskiktet negativt och som alltså skapar förutsättningar för pärlemormolnen. Enligt SMHI kan de komma att ses över hela landet.

Så ta chansen och spana mot skyn vid solnedgången och soluppgången. Är vädret klart kan molnen gå att se fram till och med den 3 mars.

Ni som såg vädret på SVT i kväll fick också se ett annat naturfenomen i bild, nämligen tallriksis. Bilden hade tagits av Larsgöran Svensson vid laxtrappan i Älvkarleby strax före klockan 11 i förmiddags. Jag slog Larsgöran en signal och fick hans bilder mejlade och en av dem kan ni se här nedan. En hel massa små istallrikar med fina kanter som ligger och guppar i vattnet.

Fenomenet bildas i strömmande vatten och när issörja klumpas ihop av vågorna fryser de till runda tallrikar som gärna samlas i ett hörn precis som på bilden.