Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 23:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2016/10/10/en-magisk-verklighet/

Clas Svahn bloggar om märkligheter

Ebbe Schöns magiska verklighet

Mat och magi har länge intresserat folklivsforskaren Ebbe Schön och det är inte förvånande att hans nya bok tar upp precis detta ämne. Och då med dryck som bonus. I ”Mat, dryck och magi” (Carlssons) lyckas Ebbe Schön som så ofta fånga sina läsare och ger med en stor författares självklarhet all den extra kunskap som vi egentligen inte hade bett att få.

Även om vi i dag tror oss immuna mot magiskt tänkande så visar Ebbe Schön med viss tydlighet att också nutidsmänniskan, vi alltså, litar på ”forskning” om vad vi ska äta som inte alltid är välunderbyggd. Men genom böcker och artiklar väljer vi att tro på olika dieter och råd om hur vi ska leva bättre.

En dag är det 5:2-diet och en annan LCHF, ibland är fett den stora boven, en annan socker och plötsligt är fett bra. När vi inte har alla fakta så väljer vi att tro även i dag.

Nu handlar boken mest om hur det var förr och Ebbe Schön tar oss med till en tid där mat för dagen inte var något alla kunde räkna med. Där missväxt, sjukdom och andra yttre faktorer kunde drabba en by, ett land eller en familj på ett sätt som blev katastrofalt.

Det är knappast konstigt att många, de flesta sannolikt, vände sig till osynliga makter för att försäkra sig om att de skulle överleva och få det så bra som möjligt för sina nära och kära.

I dag är det lätt att se på våra förfäder som lättlurade och naiva men i själva verket agerade de helt i linje med hur samhället då fungerade och vad som förväntades av dem.

När ett litet barn inte lärde sig tala förklarades det med att det kunde röra sig om en bortbyting, någon som trollen bytt ut mot ett av sina egna. När skörden slog fel kunde det bero på att gårdens ägare gjort sig ovän med gårdstomten. När jägaren missade sitt skott kunde det förklaras av att en ”friskytt” uttalat några magiska rader.

Människorna levde med en magisk världsbild, konstaterar Ebbe Schön. Och det gör många ännu i dag, det märker jag som ofta är ute och pratar för olika sällskap. Många är beredda att tro på makter utanför dem som vi vanligen vänder oss till. Vissa tror att världen styrs av en okänd, och uppenbarligen osynlig, skara makthavare som drabbar oss med chemtrails, terrorattacker och klimatförändringar. Spöken lever även de i högönsklig välmåga.

Att läsa Ebbe Schön lär mig mycket om hur det var för inte så hemskt länge sedan. Men också om varför vi människor är som vi är i dag. Några generationer räcker inte för att förändra oss människor så mycket som vi kanske tror.

Innerst inne bär vi med oss en magisk värld där tro, hopp och önskedrömmar lever sida vid sida med mobiltelefoner och platta teveapparater. Apparater som få av oss egentligen vet hur de faktiskt fungerar.

Bilden överst tog jag för några år sedan och den får illustrera svårigheten att veta vad man ska sätta tilltro till då det gäller mat i dag. Bilden nedan föreställer Ebbe Schön och den tog jag tidigare i år.