Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 05:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2016/10/20/mytomspunnen-ubat-sanktes-av-monster-eller/

Clas Svahn bloggar om märkligheter

Mytomspunnen ubåt sänktes av monster – eller?

En ubåt som kan ha sänkts av ett jättelikt havsmonster har upptäckts utanför Skottlands kust.

Eller ”kan” är kanske ett för starkt ord även om ubåtens kapten lär ha skyllt sänkningen på något som liknar Loch Ness-odjurets havslevande släkting.

Odiskutabelt är att ett fartyg som arbetar med att lägga elkablar på havsbotten utanför Stranraer i västra Skottland nyligen fick syn på något som av allt att döma är en sjunken ubåt. Sonarbilder visar den omisskännliga konturen av ett ubåtsskrov 104 meter under vattenytan.

Ubåten ligger inom ett område där den tyska UB-85 skulle upptäckts av brittiska marinen den 30 april 1918, alltså under första världskriget.

Enligt historien ska kaptenen på båten, Günther Krech ha förklarat för britterna, som anlände i form av patrullbåten ”Coreopsis”, att ubåten skadats när den angripits av ett havsmonster som oväntat dykt upp ur vattnet.

Monstret skulle haft horn, små, djupt sittande ögon, gnistrande tänder och med en kropp så massiv att hela skrovet skakade när odjuret tog sig upp på ubåten som då befann sig i ytläge för att ladda batterierna.

Enligt kapten Krech angrep monstret den främre kanonen och lyckades slita loss stora stycken av den, skriver The Guardian som uppmärksammat upptäckten.

Besättningen öppnade eld mot monstret som till slut släppte greppet och dök ned i djupet.

Sedan monstret försvunnit beslutade kaptenen och hans besättning att överlämna sig till första bästa fartyg eftersom ubåten nu var så svårt skadad att den inte längre gick att manövrera.

Kaptenen på ”Coreopsis”, noterar märkligt nog inget av allt detta i sin loggbok utan konstaterar bara att ubåtsbesättningen överlämnat sig och att UB-85 sänkts sedan besättningen tagits om hand.

Nu finns det ett, eller snarare två, aber då det gäller UB-85. För det första är det inte helt klart att det verkligen är just denna ubåt som kabeldragarna har fångat. UB-85:s systerfartyg UB-22 vilar också i området vilket komplicerar frågan.

Dessutom kan det finnas andra förklaringar till varför den tyska besättningen gav upp. Krigsslutet av bara månader bort och den tyska krigslyckan var inte längre lika tydlig. Dessutom är dokumentationen kring något havsmonster minst sagt svag.

– I verkligheten var det ubåtarna som var de verkliga havsodjuren, de som sänkte fartyg, säger historikern och marinarkeologen Innes McCartney till BBC News.

McCartney beskriver också historien om ubåten och dess vidhängande monster som något som sannolikt har sina rötter på land, på en av Storbritanniens många herrklubbar.

Hur det verkligen ligger till med allt detta får vi veta först om någon ger sig ned till ubåten.

Om någon nu vågar.