Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 05:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2016/10/26/ets-signaler-fardades-jorden-runt/

Clas Svahn bloggar om märkligheter

”ET:s signaler” färdades jorden runt

Nyheten om att två kanadensiska forskare har registrerat ljussignaler från 234 stjärnor som kan vara utsända av andra civilisationer har färdats runt jorden under dagen. Trots att nyheten är ett antal veckor gammal. Men gammalt blir ofta nytt i vår digitala värld.

Signalerna som forskarna upptäckt ligger gömda i ljuset från den sol de utomjordiska kallar sin närmaste stjärna. Alltså blandat med det ljus stjärnan strålar ut färdas signalerna mot oss – och andra som kan se det – menar forskarna som publicerat en rapport om detta.

Många rubriksättare har valt att ta fasta på de båda astronomernas förhoppning om att det faktiskt rör sig om ET som försöker berätta för oss att vi inte är ensamma, och mindre på två saker som kan förändra den bilden:

1. Observationerna har ännu inte bekräftats av någon annan.

2. Ljusförändringarna kan ha att göra med en kemisk reaktion i stjärnornas yttre höljen och inte nödvändigtvis vara intelligent styrda.

Själv är jag skeptisk till att det rör sig om ET som blinkar med sin ficklampa. Astronomerna har visserligen gått igenom 2,5 miljoner stjärnor och hittat samma mönster i endast 234 av dessa. Något som visar att vad fenomenet än beror på så är det sällsynt.

Å andra sidan är det kanske lika sällsynt att 234 högteknologiska civilisationer samtidigt skulle ha kommit på hur man skickar signaler för att berätta att de finns. Och att de i ett 13,6 miljarder år gammalt kosmos råkar samexistera med oss just nu.

Borde det i så fall inte vara så att dessa civilisationer också har upptäckt varandra och kanske inte längre behöver fortsätta sända för att hitta fler? Och är det sannolikt att ett antal (234 i det här fallet) civilisationer har kommit fram till exakt samma metod att skicka signaler till oss?

Men det finns givetvis plats för hopp och spännande upptäckter. För signaltypen är ny och under de senaste åren har just denna metod att kommunicera över stora avstånd diskuterats av astronomer.

De båda astronomerna Eric Trottier och Ermanno F Borra vid Lavaluniversitetet i Quebec skriver i sin rapport att det inte kan röra sig om något instrumentfel men håller alltså dörren öppen för att det rör sig om ett helt nytt astrofysiskt fenomen.

Men hoppas och drömmer om ET.

Ett problem med de båda forskarnas slutsats är att deras sökande bygger helt på en teori som Borra själv lade fram för några år sedan. Nämligen att utomjordiska civilisationer skulle kunna använda laser för att sända snabba blinkningar till oss (och andra) för att berätta att de finns. Tillsammans med sin student (Trottier) började han leta efter bekräftelsen.

Nu hittar de båda alltså exakt vad de sökte efter, 234 signaler där ET blinkar med ett intervall av 1,65 pikosekunder, alltså 1,65 miljondels miljondels sekund. Snabbt om man säger så.

De bekräftade alltså sina egna gissningar. Vilket inte alltid är bra.

Andra forskare är mycket tveksamma och redan för ett par veckor sedan slog flera astronomer fast att det sannolikt rör sig om kalibreringsfel i instrumentet. Peter Plavchan vid Missouri State University i USA sa då till New Scientist att de båda kanadensiska forskarnas sätt att analysera sina data ”skrämde honom”.

– Det är ingen dålig idé att leta efter sådana signaler, det är bara det att de inte har gjort sin hemläxa, sa Plavchan till tidskriften.