Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-25 18:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2016/11/12/morot-fangade-ring-igen/

Clas Svahn bloggar om märkligheter

Morot fångade ring – igen

Rätta artikel

När den tyske mannen tappade sin vigselring i trädgårdslandet för tre år sedan var det många som trodde att den var borta för alltid. Men morötter verkar vara en grönsak som gör sitt bästa för att hjälpa slarviga människor.

Vi är många som minns historien om hur Lena Påhlsson blev av med sin vigselring under ett julbak i Långlet nordväst om Mora 1995. Lena hade tagit av sig ringen och lagt den på diskbänken där den försvann spårlöst.

Lena och hennes familj letade och letade och när köket skulle renoveras plockade man till och med bort golvbrädorna i ett försök att hitta den fina ringen.

Men icke. Ringen verkade vara borta för alltid.

En dag i oktober 2011 arbetade Lena i familjens trädgård och hade precis plockat upp en morot då hon fick se hur det glänste till runt toppen på den. Och där satt den förlorade ringen.

– Det var ett rent under, jag trodde aldrig att jag skulle få tillbaka min fina ring, sa Lena till mig när jag senare pratade med henne.

Troligen hade den omärkligt följt med diverse kompost ut i trädgårdslandet där en morot bestämt sig för att växa runt ringen och på så sätt föra den till ytan.

Och nu har det hänt igen. Den här gången i Bad Münstereifel i västra Tyskland.

För tre år sedan, på våren 2013, hade den i dag 82-årige mannen arbetat i trädgården då hans vigselring omärkligt gled av fingret. Och försvann ned i jorden. Medan andra tvivlade på att den någonsin skulle dyka upp igen var mannen hoppfull.

Men åren gick och ringen lyste med sin frånvaro. Tills nu, när mannen gett sig ut i grönsakslandet för att plocka upp lite morötter.

Och när 82-åringen, som nu är änkeman, drog upp ett knippe morötter var den och de andra morötterna kladdiga med jord som han fick spola bort med hjälp av en slang, berättarWest Deutsche Rundfunk.

När vattnet gjort sitt kunde han se hur ringen satt fast runt moroten i ett stadigt grepp.

– Det var mamma som såg till att ringen kom upp, säger dottern till nyhetsbyrån DPA.

82-åringens fru gick bort för ett halvår sedan.

Det som göms i snö kommer upp i tö, heter det. Men det finns uppenbarligen också andra vägar som saker kan hitta sina ägare på.