Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-25 14:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2016/11/15/kossorna-som-klarade-biffen/

Clas Svahn bloggar om märkligheter

Kossorna som klarade biffen

Rätta artikel

Två människor dog, mängder av hus skadades, vägar revs upp och helikoptrar har flugit i skytteltrafik för att flytta strandsatta boende och turister till säkrare platser.

Men det hela världen gripits av och funderat över sedan ännu en jordbävning drabbat Nya Zeeland den 13 november är hur det gick för de tre korna som blivit strandsatta på en gräsbeklädd markplätt sedan allt annat försvunnit under klövarna på dem.

Jordbävningar har den effekten. De är helt enkelt för stora för att vi ska kunna greppa dem. Hela byar förvandlas till grus, kyrkor faller ihop och mängder av människoliv påverkas.

Då behöver vi ett djur för att förstå.

Eller två Herefordbiffkor och en kalv.

De tre blev en tydlig symbol för den nyzeeländska jordbävningens kraft.

Och nu är de räddade från sin utsatthet inte långt från Kaikoura på Nya Zeelands Sydön. På tisdagen lyckades en grupp jordbrukare utrustade med hackar och spadar få ned dem på marken (som de ju egentligen redan stod på…) igen:

– Vi lyckades gräva en väg upp till korna eftersom jorden var ganska mjuk. Och på så sätt lyckades vi få ned dem, berättar ägaren Derrick Milton i ett teveinslag som visades på CNN.

– De var desperat törstiga när vi fick ner dem.

Enligt en geolog och den helikopterfotograf som tog de första filmbilderna av de tre surfade den lilla gruppen sannolikt ett antal meter sående på sin jordpelare när jordbävningen klippte av alla kontakter med övrig terra firma.

De tre kossorna riskerar nu att få återgå till sin tidigare verksamhet, alltså att äta upp sig och sluta som biffar på någon restaurangtallrik. Om inte djurrättsorganisationen Peta får som den vill.

”Peta uppmanar ägaren att låta dessa djur leva resten av sina liv i lugn och ro istället för att hackas till bitar”, skriver Ashley Fruno från Peta i Australien i ett upprop.

Hur det blir med den saken är ännu osäkert men om man dömer efter engagemanget på veterinären Christ Browns Facebooksida, där han släppte den glädjande nyheten, så är det många som bryr sig om kossornas framtid.

Fjorton andra kossor som även de drabbades av jordbävningen har också klarat livhanken, fast under betydligt mindre dramatiska omständigheter. Och längs kusten dör just nu tusentals snäckor sedan havsbotten lyfts flera meter. Om någon bryr sig om deras vidare öden är oklart.