Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-31 14:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2017/07/05/nya-dokument-spionplan-motte-ufo-over-medelhavet-2/

Clas Svahn bloggar om märkligheter

Nya dokument – Spionplan mötte ufo över Medelhavet

Så har ännu en världsufodag passerat. Närmare bestämt den 2 juli. En av alla dessa Dagar som numera befolkar våra almanackor. Jag ska inte gå in på alla detaljer eller på varför jag tycker att det är ett dåligt datum – den som vill läsa om det kan med fördel klicka sig in på min blogg från 2014. Argumenten håller än i dag.

Clas Svahns blogg: Världsufodagen

Men det händer en del på ufofronten och själva begreppet ”flygande tefat” firade 70 år den 24 juni. Då, 1947, gjorde privatflygaren Kenneth Arnold den observation som för evigt har gett oss bilden av två hoplagda tefat som sinnebilden för ett okänt föremål med möjligt utomjordiskt ursprung. Och detta trots att han själv aldrig sa att de såg ut så.

Den brittiska försvarsmakten har nämligen släppt sin sista stora samling tidigare hemliga dokument med rapporter om oidentifierade flygande föremål. Ett arbete som har pågått under många år och som nu alltså avslutats.

Tusentals sidor har på det viset gjorts tillgängliga för den som vill läsa dem – men denna gång har Nationalarkivet, som är den myndighet som släpper dem, valt att inte skanna dem. Vill man läsa dem får man åka dit.

Ett av dokumenten beskriver ett möte mellan ett amerikanskt signalspaningsflygplan av typen RC-135 och ett okänt objekt över Medelhavet den 19 oktober 1982. Uppgifterna om händelsen kommer från brittiska militärer stationerade på RAF-basen Troodos på Cypern.

Den brittiska personalen kunde höra hur besättningen ombord på det amerikanska planet ropade på hjälp sedan ett föremål med ett tjugotal blinkande lampor plötsligt närmade sig flygplanet på omkring 10.000 meters höjd.

Föremålet synts såväl på radar som för blotta ögat och det var när det började cirkla runt spionplanet som signalisten slog larm.

Två amerikanska F-14-plan och ett brittiskt jaktplan av typen Phantom skickades till området men ingen av piloterna ombord på dessa hann se något innan föremålet, av besättningen på spionplanet, sågs flyga iväg mot Afrika.

Då hade observationen, som inleddes vid 16-tiden lokal tid, pågått i 90 minuter.

Ufologen och professorn i journalistik vid Sheffielduniversitet, David Clarke, skriver i en blogg att föremålet inte kunde ses på någon av de radarstationer som fanns på marken eller på något av de fartyg som var i området.

Händelsen kom att utredas av de brittiska försvarsmyndigheterna under några veckor innan resultatet skickades till det amerikanska försvarsdepartementet i november samma år. Vilket resultatet blev framgår inte av de nu frisläppta dokumenten, skriver Clarke.

Vad värre är. Trots att det fanns radarfilmer och bilder så återfinns ingenting av detta i rapporten som nu för första gången sett dagens ljus. Det är helt klart att bilderna användes i samband med analysen av händelsen.

David Clarke noterar dock att man misstänkte att det rörde sig om en hägring från Israel eller Libanon.

Förklaringen känns inte helt klockren. Enligt rapporten rörde sig föremålet så nära som några kilometer från spionplanet, cirklade runt det och kunde ses av hela besättningen under 90 minuter. Visserligen är ögonvittnen notoriskt problematiska men här har vi även en registrering på flygplanets radar.

Oavsett förklaring så är rapporten intressant. Men frågan är om det går att hitta fler dokument i amerikanska arkiv, där det borde finnas sådana. Att brittiska försvaret förstört allt bakgrundsmaterial och därmed alla möjligheter för den som vill kontrollera vad som egentligen hände är bedrövligt – men helt i linje med hur man gjort med liknande uforapporter tidigare.

Frågan är alltså om bilder och slutsatser har sparats i något amerikanska arkiv.