Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-30 05:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2017/10/27/forsta-besoket-fran-en-annan-stjarna/

Clas Svahn bloggar om märkligheter

Första besöket från en annan stjärna

Som så ofta när det gäller rymden är historierna mycket bättre än namnet. För objekt A/2017U1 kan vara den första besökaren från en annan stjärna som passerar genom vårt solsystem och som vi människor faktiskt har koll på.

Universum är trots sina enorma avstånd en enhet där varje del kan påverka en annan. Att vi människor består av atomer som en gång fanns i exploderande jättestjärnor, många ljusår bort, är bara ett exempel som ofta brukar nämnas. Vi är alla stjärnbarn och därmed också en del av det stora hela.

Just nu är en exotisk besökare på väg genom vårt solsystem. Den upptäcktes i början av oktober av en forskargrupp på Hawaii. Astronomerna har uppskattat dess storlek till mindre än 400 meter och dess bana är sådan att den inte kommer att fångas in av solens gravitation. Vilket innebär att den också kan komma ”utifrån”, från en plats bortom vårt system av planeter och centralsol.

Från en annan stjärna i vår galax vintergatan. Okänt vilken.

Även om allt tyder på detta har astronomerna som upptäckte den först kontrollerat så att det inte rör sig om en himlakropp från vår egen bakgård. För det är möjligt för någon av de mindre himlakroppar som rör sig längst ute i kanten av solsystemet, i det som kallas Kuiperbältet eller till och med i Oorts moln, att få en bana som liknar A/2017U1:s om de råkar passera nära någon av de stora planeterna, Jupiter, Neptunus och Uranus.

Men när astronomerna har räknat på hur den lilla besökarens bana ser ut, när den dras ut bakåt i tiden, så hittar de ingen sådan förklaring. Istället tyder det mesta på att den kommer från en plats väldigt mycket längre bort.

– Den kommer från den interstellära rymden och den är på väg ut i den interstellära rymden, säger professor Gareth Williams vid Minor planet center som håller koll på himlakroppar som inte är planeter men som rör sig i vårt solsystem till The Guardian.

När A/2017U1 oväntat dök upp i solsystemet kom den ”uppifrån”. Nu finns det visserligen inget upp eller ned i rymden men om man ser solsystemet som en cd-skiva där planeternas banor ligger i samma plan runt solen (skivans mitt) så kom A/2017U1 ovanifrån och passerade förbi solen och Merkurius, farligt nära vår centralstjärna. Solens gravitation fick den att svänga kraftigt och nu fortsätter den sin färd uppåt men i en betydligt flackare vinkel.

När A/2017U1 var som närmast, den 9 september i år, var den 38 miljoner kilometer från solen. Vår egen planet är omkring 149 miljoner kilometer från solen.

Besöket hos oss blev kort. Och när A/2017U1 väl har försvunnit ur sikte så kommer ingen människa att kunna se den igen.