Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 19:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/markligheter/2017/11/26/raketfard-ska-visa-att-jorden-ar-platt/

Clas Svahn bloggar om märkligheter

Raketfärd ska visa att jorden är platt

Clas Svahn
Rätta artikel

Mike Hughes är säker på att jorden är platt. Och han vill bevisa det genom skjuta iväg en raket som han själv ska färdas i. På det viset räknar han med att visa att bilderna från rymden som visar att jorden är en glob bara är fejk. En fejk iscensatt av den amerikanska rymdstyrelsen Nasa.

Trots att man skulle tro att vi alla borde veta bättre finns det ett antal jordbor som menar att det är omöjligt att resa jorden ”runt”. Om man försöker kommer man fram till kanten som består av isen kring Sydpolen.

Mike Hughes hade hoppats starta in episka resa i sanningens tjänst i lördags men krångel med en del myndighetstillstånd har istället för raketen skjutit upp själva uppskjutningen.

Tanken är att den vackert röda hemmabyggda raketen ska ta Hughes en halv kilometer upp i luften där han ska fotografera jorden och därmed bevisa att den är platt. Något han givetvis kommer att lyckas med eftersom den höjden är för låg för att jordens krökning ska synas.

Ett smart drag.

Mike Hughes tror alltså inte på vetenskap som metod eller på de forskare som använder metoden. De är en samling skojare som vill få oss att tro att jorden är rund. Varför är oklart. Samtidigt använder Hughes vetenskap för att bygga sin raket och få den att flyga. Logiken kan tyckas halta något men det bekymrar sällan de som bestämt sig för något.

Och det är kanske inte helt förvånande att Mike Hughes lagt sig till med tillnamnet ”Mad”.

Nu kanske någon tror att detta är ett amerikanskt fenomen. Och på ett sätt är det så. På 80-talet hade jag nöjet att träffa ordföranden i Flat earth society i hans bostad mitt ute i Nevadaöknen. Efter en stunds diskuterande tog Charles K. Johnson mig bakom huset och pekade.

Och platt var det. Så långt ögat nådde.

Hans fru Marjory, som var född i Australien, styrkte sällskapets tes när hon anslöt till oss ute i den obarmhärtiga ökensolen:

– Jag har aldrig gått uppochner, anförtrodde hon mig och min fotograf Stefan.

Det tror jag på – men eftersom allting är relativt så är jag också rätt övertygad om att Marjory faktiskt gick uppochner, åtminstone jämfört med hur vi själva stod den där dagen i Nevadaöknen.

Nu är såväl Charles som Marjory inte längre bland oss och platta jorden-sällskapet som organisation för en tynande tillvaro. Vilket alltså inte betyder att det inte längre finns folk som är beredda ”att ifrågasätta etablissemanget”.

För det är så det hela läggs fram. Makthavarna är inte att lita på. Vi ”small people”, som Carl-Henrik Svanberg skulle ha sagt, är förda bakom ljuset.

För några månader sedan såg jag ett eget exempel på just detta då en ung man mejlade mig och slog fast att eftersom han inte litar på Nasa så kan han heller inte vara säker på att jorden är rund.

Så kan logik också fungera.

För den som undrar är det redan bevisat att jorden är rund. Det lyckades den grekiske matematikern och astronomen Eratosthenes med 200 år före vår tideräknings början. Han lyckades till och med räkna ut omkretsen på ett sätt som fortfarande imponerar.

Och den som vill ha nutida argument kan alltid be en platta jorden-ivrare att förklara hur det kommer sig att solen kan stå i zenit på en plats samtidigt som det är natt på en annan. Inte lätt att få ihop om jorden liknar en pannkaka.