Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-26 20:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2009/01/05/grapefruktens-lov-1000/

APTITRETARNA

Grapefruktens lov!

Jag har hyllat grapefrukten förut och jag lär göra det igen. Jag älskar den uppfriskande kombinationen av surt och beskt. Så här års är den vanlig och extra fin, inte minst blodgrapen. Och under vinterhalvåret är den någorlunda klimatsmart (för att vara en importfrukt). Jag gör ofta små sallader av den. Ibland söta till efterätt (man strör över socker och blandar med andra frukter) eller också salta som tillbehör till varmrätter. Den här varianten passar väldigt bra till en matig frukost eller brunch, gärna med bacon och ägg och hela konkarongen. (Obs! Vissa mediciners egenskaper kan störas av grapefrukt. Vilket är viktigt att kontrollera med er läkare vid behov eller kolla på läkemedelsverkets hemsida).


Grape- & apelsinsallad
2-3 småportioner
Tid: cirka 5 minuter


1 blodgrapefrukt
2 apelsiner
1 finhackad vitlöksklyfta
salt efter smak
svartpeppar ur kvarnen
1 matsked olivolja, gärna fruktig och sötaktig


 1. Skär bort skalet på citrusfrukterna med en vass kniv. Skär sedan frukten i tunna skivor och dela dessa i halvor. Man kan också skära ut filéer ur frukterna.
2. Lägg fruktköttet på ett fat. Häll över all saft som runnit ut under processen.
3. Finhacka vitlöksklyftan och finhacka den. Strö hacket över frukten. Salta och peppra. Servera som del av en brunch, lätt kvällsbuffé (typ mackor och te) eller som tillbehör till någon köttig varmrätt.