Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-15 20:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2009/02/02/lyckad-kombi-3-sumak-och-soja-1363/

Aptitretarna

Lyckad kombo (3): sumak och soja

Nästa gång ni går förbi en butik med orientaliska livmedel: gå in och köp en liten påse Sumak. Det är en grovmald krydda gjord av orientaliska röda bär, som Elin Peters kommenterat förut i vår blogg och jag använt till persiska lammspett. På sistone har jag gjort det enklaste av tillbehör till olika varmrätter, en liten sidosallad som passar till det mesta. Jag skalar en rättika och skär så många skivor jag vill. Sedan stänker jag över ljus japansk soja (vanlig Kikkoman till exempel) och så strör jag över sumak. Så himla gott med sumakens lite pirriga syrlighet mot sojans sötsalta fyllighet. Mums. Man kan byta ut rättikan om rädisor, salladsblad, majrova, kålrabbi eller vanlig vitkål. Men rättikan har det där extra knaprigheten som ingen annan grönsak.