Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-18 11:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2009/02/17/temla-semla-ibland-med-glass-1680/

Aptitretarna

Temla & semla, ibland med glass

Nu, i semmeltid, började jag läsa Ture Sventon för mina barn. Ni minns vår långsmale och i rutig kostym ekiperade hjälte, pricksäkert porträtterad av Åke Holmberg, som på sitt kontor avnjuter temla efter temla, inhandlade på Rotas eller snarare Rosas konditori. Sällan har väl ett bakverk älskats så maniskt i litteraturen. En eloge till deckartidskriften Jury som troget delar ut temmelburkar som pris.

Jag kom också att tänka på att jag en gång gjorde recept på glassfylld semla. Jag kan för mitt liv inte finna receptet, varken i pappershögarna eller på internet, men jag minns hur man gjorde. Baka semmelbullar. Blanda mandelmassa med vaniljglass och fyll semlorna på en gång. Ät omedelbart. Och kom ihåg: "Använd bara pitolerna i nödfall!"

Gör inte som kung Adolf Fredrik (nedan) bara. Han lär ha förätit sig på semlorna, och dött på kuppen.