Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Aptitretarna

Schwedishes butteröl

Jag vet att jag har skrivit om det tidigare, men jag kan inte upphöras att fascineras över hur jag plötsligt förväntas veta allt om mat. Jag inser dagligen med smärtsam tydlighet att det är väldigt mycket jag inte kan svara på, trots att jag ändå tycker att jag har hyfsad koll.

Ur den senaste tidens skörd: Kan man baka ostbullar på rågmjöl? Varför förlorade min entrecote så mycket i vikt? Varför hamnar hallonen på botten av den busenkla hallonkakan? Jag ska bjuda på judisk påskmiddag, vad ska jag ha för tillbehör till oxbringan? Och vad ska jag sedan ha till dessert?

För att inte tala om veckans favorit: I mitt tyska recept förekommer något som heter ”schwedishes butteröl”, vad är det?

Och det kan man ju onekligen fråga sig. Med benäget googlingsbistånd lyckades jag lokalisera den här produkten, som verkar vara något slags rapsolja med smörarom. Men jag har varken sett eller provat den, och kan inte för mitt liv begripa vad man ska ha den till. Så därför vänder jag mig till er, den bästa av läsekretser för att utnyttja Namn & nytt-terminologi. Kan någon berätta något om denna schwedisher butteröl?