Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Aptitretarna

Roségelé

De roligaste jobben att göra är de hämningslösa, de där när man går igång på något lite galet och sedan spårar ur. Mitt senaste projekt är champagnegéle.

Det började när vi satt och spånade kring en midsommardukning och kom p att det kunde vara fint att ha en géle med ätbara blommor i. Stylisten Bella berättade om ett underbart program där en man lagade mat i edwardiansk anda. Bland annat champagnegelé med violer i.

Jag fick receptet och satte igång. Det var mycket komplicerat, med champagne, citronjuice, kryddor och massor med gelatin. Dessutom skulle anrättningen klarnas med äggvita och -skal. Låt mig avslöja att resultatet inte blev som Hughs. Citronjuicen gjorde anrättningen gulblaskig och äggskalen klarnade inte alls som de skulle.

Och sen var det det där med de ätbara blommorna. Det spelade ingen roll hur många gånger jag försökte, blombladen flöt alltid upp till ytan (=botten eftersom gelén skulle vändas upp). Även om jag lät lite gelé med blad i stelna innan jag hällde på nästa omgång så smälte det.

Till slut gjorde jag den med roséchampagne, gelatin och jordgubbar och höll helt sonika jordgubben på plats med en tandpetare. Det blev fint och gott. När jag senare samma dag satt och bläddrade i senaste numren av Allt om Mat och LagaLätt upptäckte jag att BÅDA tidningarna hade varsit recept på jordgubbar i champagnegelé…