Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 06:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2009/07/19/lake-en-sommarsensation-4202/

Aptitretarna

Lake, en sommarsensation

Jag reser rätt mycket i Sverige just nu för att leta efter bra råvaror. Och en rolig expedition gick till Spiken vi Vänern som ni kan läsa om idag i DN söndag. Där handlar det bland annat om lake och jag måste säga att denna fina sötvattensfisk var en fantastisk upplevelse. Frågan är om det inte är den godaste fisk jag någonsin stött på.
Jag har lagat stuvad lake några gånger på vinterlake, men det här var något helt annat. Traditionellt har man sett lota lota (som den heter på latin) som en vinterfisk. Men troligen har detta berott på att den på vintern leker på grunda vatten och därför varit lätt att fånga, bland annat genom klubbning.
Min uppmaning är: om ni har chansen, prova sommarlake!
Jag köpte med mig lite varmrökt lake där också. Den sista biten åt vi upp häromdagen som aptitretare. Jag rörde samman en sås på fet yoghurt, rökt chilipulver, rostad vitlök och salt. Till det sippade vi på Oloroso-sherry. Kombinationen var lite slumpartad, men faktiskt helt ljuvlig. Jag får tacka min vän Tobias Lindström för matchningen.