Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-21 02:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2009/12/30/nya-tag-med-sveriges-hungrigaste-blogg-5721/

Aptitretarna

Nya tag med Sveriges hungrigaste blogg

Välkomna tillbaks till Aptitretarna, som legat nere ett tag till förmån för julmatsbloggen. Nåväl, snart ett nytt år och nya tag med Sveriges hungrigaste blogg. Jag lovar att fylla den med ännu fler nyheter från matvärlden samt många recept. Jag börjar med en mjukstart, ett litet tillbehör som lämpar sig till nästan vilken bit fisk, kött eller skaldjur som helst.Visserligen är det inte högsäsong för majrovor, men de finns har jag sett i butiken. Det går att göra ett likadant mos på kålrabbi, svartrot eller palsternacka.

Puré av majrova

Majrova är en ädel släkting till kålroten och får en liknande men mer finstämd smak när de kokas. Så här års är de extra fina och förvandlas lätt till en lite en lös och luftig puré, som ett lyxigt rotmos.

 

4 portioner

 

5-6 medelstora majrovor (cirka 500 g)

6-7 potatisar (cirka 500 g)

1 1/2 liter hönsbuljong eller grönsaksbuljong

100 g smör, rumsvarmt

vitpeppar ur kvarn

salt efter smak

 

1. Skala majrovorna och potatisarna och skär dem i mindre bitar.

2. Koka upp buljongen och lägg i majrovor och potatis. Sjud under lock i cirka 20 minuter eller tills bitarna blivit helt genommjuka.

3. Sila av bitarna (spara spadet) och låt dem rinna av och ånga torra i ett durkslag. Mixa dem snabbt men noga med en stavmixer till en slät puré. Späd med spadet tills konsistensen blir fluffig.

4. Blanda i smöret. Smaka av med peppar och salt. Om rovorna är trådiga kan man behöva passera moset igenom en sil.

5. Servera varmt till någon bit kött, fisk eller skaldjur.